Bostadsrättsföreningens högsta beslutande organ är föreningsstämman. Ordinarie stämma hålls en gång per år, vanligen i början av maj. Då väljs styrelseledamöter och revisorer. Styrelsens förvaltning under året behandlas också. Varje medlem i bostadsrättsföreningen kan genom motioner och rösträtt aktivt delta i föreningen. Även om flera medlemmar innehar bostadsrätten gemensamt, har de tillsammans endast en röst. Att förbereda sig för och vara med på årsstämman är ett bra sätt att engagera sig i sitt boende och vara med och påverka vad föreningen gör.Det kan hända att man kallar till en extra föreningsstämma om styrelse eller revisorer eller minst 1/10 av de röstberättigade så begär. Det eller de ärenden man önskar behandla måste då anges.
Om du upptäcker något som inte fungerar i området eller i din lägenhet ska du anmäla det till HSB Norra Storstockholm. Du kan antingen mejla till felanmalan.mail@hsb.se eller ringa till 010-442 50 00. Om det skulle uppstå något verkligt akut problem utanför kontorstid ringer du samma nummer och får då en hänvisning till ett journummer. Det är dock mycket viktigt att inte ringa dit i onödan, eftersom det kostar föreningen extra pengar. Uppgifter om detta finns också på föreningens hemsida. Vissa reparationskostnader får du själv stå för. Vem som har underhållsansvar regleras av stadgarna.
Utomhusmiljöerna
Föreningen har stora gemensamma ytor med gräsmattor, lekparker och gångvägar, mellan längorna. Dessutom har alla hus en ”framsida” och en ”baksida” som i de flesta fall är avgränsade med häckar, staket eller liknande. Dock är det viktigt att känna till att all mark på området tillhör föreningen, det vill säga alla medlemmar tillsammans.
Den gemensamma boulebanan finns mellan F- och G-längan. För barnen finns det fyra lekplatser, en belägen mellan B- och C-längorna, en vid C-längans övre gavel, samt en mellan E och F samt mellan G- och H-längorna. I övrigt är det fritt fram för lek och umgänge sommar som vinter på de allmänna ytorna, men tänk på att visa hänsyn till grannarna (se Ordningsregler för detaljer).
Varje lägenhet har dessutom en egen uteplats som sträcker sig maximalt 4 meter ut från baksidan av huset och som medlemmen har nyttjanderätt till, det vill säga kan använda som ”sin egen”. På framsidan av huset är motsvarande yta ut till brevlådan/gångvägen (hur stor denna yta är varierar mellan längorna). Med nyttjanderätten följer en vårdplikt, det vill säga medlemmen förväntas underhålla sina uteplatser på fram- och baksida. Det är tillåtet att bygga trädäck på sin uteplats, max 4 meter ut från husväggen. Om det uppstår något problem som föreningen måste åtgärda så att trädäcket måste avlägsnasCyen kostnad som den boende själv måste stå för. Utomhus liksom inomhus svarar föreningen enligt stadgarna endast för återställande till föreningens ursprungsstandard.
Gräsklippning sköts av föreningens entreprenör på hela området, förutsatt att gräsytorna är framkomliga. Växter, häckar och träd, som planterats av den enskilde bostadsrättsinnehavaren eller tidigare innehavare på allmänna ytor upp till ca 10 meter från huset på baksidan, ska skötas av bostadsrättsinnehavaren. I annat fall äger föreningen rätt att avlägsna dessa.
För detaljer kring vad föreningens mark får användas till, se Ordningsregler.
Cykelförråd
Tre cykelförråd finns i området. Dessa är belägna i garage- och förrådslängorna nedanför Frejavägen 22-72 (A-B-längan) och Rådjursstigen 66-88 (H-längan). Cykelställ utomhus finns vid Rådjursstigen 20 på gaveln (E-längan).
Sophantering
Sopor och återvinningsmaterial kan slängas på tre platser: Kombinerat sop- och återvinningsrum på planen nedanför Frejavägen 2-44 (B-C-längan), på parkeringen nedanför Frejavägen 3-33 (D-längan), samt separata sop- och återvinningsrum i garage- och förrådsbyggnaden nedanför Rådjursstigen 42-64 (G-längan). Var uppmärksam så att dörren går i lås och att kärlen för matavfall är ordentligt stängda.
Vi uppmanar de boende till att sortera soporna. Ju bättre vi sorterar desto lägre sophanteringskostnader och vi bidrar dessutom till en bättre miljö. Följande gäller:
Komposterbart hushållsavfall: Använd enbart papperspåsarna som finns att hämta i tvättstugan/soprummen på Frejavägen. De slängs i soprummet i komposttunnorna med bruna lock. Plast får absolut inte slängas i dessa kärl.
Glas, metall, plast, kartonger, papper: Sorteras och lämnas i de tre ”Kretsloppsrummen” på planen framför B- och C-längorna och nedanför D-längan samt på Rådjursstigen.
Elektronikavfall (med sladd eller batteriuttag): Läggs i gallerburen i soprummen. Vem som helst kan meddela SEOM, tel 623 88 00, när det är dags för tömning.
Vitvaror: Meddela SEOM kundtjanst@seom.se, som hämtar gratis.
Batterier, glödlampor, lysrör: Slängs i plastbehållarna som finns i gallerburen för elektroniksopor.
Trädgårdskompost: Finns på varje sida av Frejavägen, vid Rådjursstigen 88 och Frejavägen 44. Endast avfall från trädgården får kastas i komposten. Inga stenar och ingen fallfrukt.
Övriga grovsopor: Ca två gånger per år – i samband med städ- och fixardagar – beställer föreningen containrar där man kan slänga privata grovsopor, dock inte vitvaror, miljöfarligt avfall och byggavfall.
Man kan också lämna på Sörabs avfallsstationer – t. ex. Hagby.
Se www.sorab.se (Hushåll – Återvinningscentraler)
Bilkörning
Vi har förbud mot motorfordon på våra gångvägar. Utryckningsfordon samt postens mopeder är undantagna denna regel.
Generella parkeringsregler:
Bostadsrättföreningen (Brf) Bagarby har 107 lägenheter och 78 allmänna parkeringsplatser. För att parkeringsplatserna ska räcka till behövs ett regelverk för hur bilar får parkeras på området. Se separat parkeringspolicy.
· Parkering får endast ske på markerade platser. Undantag görs för kortare uppställning vid pågående urlastning av gods.
· Högst två bilar per lägenhet får parkeras på de allmänna parkeringsplatserna. Om man behöver parkera fler bilar mer än en vecka får medlem söka tillstånd från styrelsen.
· Då biltrafik är förbjuden på gång- och cykelvägar råder också ovillkorligt parkeringsförbud på dessa (endast utryckningsfordon är undantagna).
Ombyggnader/renovering
Som bostadsrättsinnehavare har du rätt och möjlighet att renovera och bygga om i din bostad. Du får dock bara anlita hantverkare som har de certifikat som krävs för arbetet som ska utföras, t. ex. GVK (Golvbranschens våtrumskontroll), Säker Vatteninstallation (VVS-installationer i våtrum). Detta krav är till för att säkerställa att arbetena blir fackmannamässigt gjorda och risken för skador på din eller andras lägenheter minimeras.
Tänk på att det i kök och badrum kan finnas asbest i fix och fog vilket gör att den entreprenör du använder ska kunna sanera och ta hand om detta på ett riktigt sätt. Ombyggnader ska överhuvudtaget vara fackmannamässigt utförda.
Det är inte tillåtet att tapetsera D-längans (Frejavägen 3-33) ”souterrängvägg”. Det beror på att fuktskador kan uppstå. Kostnaden för sådana skador får lägenhetsinnehavaren själv stå för. Däremot kan man måla med fuktgenomsläpplig färg, dvs färg som “andas”. Färghandeln vet vilken som är rätt sorts färg.
Om du har planer på större ombyggnader, tex flytta/riva väggar vill vi att du kontaktar styrelsen för ett utlåtande. Det är självklart absolut förbjudet att riva bärande väggar, det vill säga de längsgående tjocka betongväggarna.
Tänk också på att en del reparationer kan vara störande för dina grannar. Se därför till att sluta i tid på kvällarna och inte börja för tidigt på helgerna. Det är alltid bra att informera dina närboende, när du vet att störande arbete kommer att utföras. Detaljer kring tider framgår av föreningens ordningsregler.
Färgrester och liknande ska lämnas på en återvinningscentral, inte i soprummet eller i avloppet. Tänk också på att byggsopor som tillfälligt förvaras i området kan orsaka bränder. Det är du som renoverar som ansvarar för att byggavfall forslas bort och inte blir kvar.
Brandinformation
Att bo i radhus innebär att vi har ett kollektivt ansvar för brandsäkerheten. Våra vindar har brandtätats under 2020 för att minimera risken för att en uppkommen brand ska sprida sig. Det är dock mycket viktigt att alla har brandvarnare i sina bostäder och iakttar försiktighet i samband med grillning och levande ljus. Vi uppmanar även medlemmarna att ha brandfilt och brandsläckare lätt tillgängliga.
Systematiska kontroller av brandskyddet genomförs kontinuerligt av HSB enligt kontrollplaner och checklistor. På föreningens hemsida finns mer information om brandsäkerhet.
Varmt välkommen till Brf Bagarby. Vi hoppas att du kommer trivas hos oss!
Styrelsen i Brf Bagarby
2021-06-22