Samgående - historisk framgångsfaktor inom HSB

Uttrycket ”ensam är stark” har aldrig haft någon bäring varken i HSB eller övriga kooperationen som drev välfärdsbygget framåt under 1900-talet. Det är snarare raka motsatsen till hur vi tänker - och exakt hur vi tänker kring samgåendet mellan HSB Göteborg och HSB Malmö.

Samgående är ingen trendig nymodighet. Det är snarare en historisk framgångsfaktor inom HSB. Som konsumentkooperation är vi inte bara till för brf:erna utan för alla enskilda medlemmar.

Själva ordet kooperation kommer förresten från det latinska uttrycket för att arbeta tillsammans. Så började vi för över hundra år sedan, och idén att slå samman Göteborg och Malmö är starkt förankrad i HSB Riksförbund som strävar efter färre och större föreningar. Flera andra HSB-föreningar har på senare tid valt att gå samman med fortsatt nöjda medlemmar.

Det finns alltså en historisk dimension i samgåendet mellan HSB-föreningarna i två av landets tre största städer. Men det är i vår dramatiska nutid som idén vuxit till en konkret gemensam önskan.

Tanken är helt i linje med HSB Riksförbunds arbete kring framtidens föreningsstruktur med färre och större föreningar. Flera andra HSB-föreningar har redan valt att gå samman. Det pågår dialoger och har skett flera sammanslagningar med andra regionala föreningar, senast HSB Göta och HSB Sydost. Det har varit smärtfria processer - där ingen har ångrat beslutet.

Både HSB Malmö och HSB Göteborg har tidigare haft diskussioner med närliggande föreningar, som dock valde att dra sig tillbaka. Av det drogs slutsatsen att samgående mellan en stor och en liten förening innebär att den större föreningen tvingas dra ett tyngre lass.

Samgåendet mellan Göteborg och Malmö är som tidigare konstaterats helt logisk. Vi trivs tillsammans och vi vill arbeta tillsammans.

Inte för att vi är tvungna, utan för att vi vill. Vi är övertygade om att det är rätt väg uppåt, framåt. Vi tror också att föreningar som inte tar de här stegen idag riskerar att snart hamna i ett läge där de tvingas göra något.