Att planera och genomföra ett stambyte är en stor investering, och det är viktigt att se över behovet i god tid. Våra bästa råd är:
Om skadebilden är omfattande, med problem i avloppsrör, vattenledningar, golvbrunnar och tätskikt, är ett fullständigt stambyte oftast det bästa alternativet. Stambytet innebär att de gamla stammarna byts ut och att badrummen renoveras med nya tätskikt och ytskikt. I samband med detta installeras även ny utrustning som duschväggar, blandare, handfat, badrumsskåp och belysning.
Många föreningar passar även på att införa individuell mätning och debitering av vattenförbrukning, IMD, vilket innebär att varje lägenhet får mätare för varm- och kallvatten, och de boende betalar för sin faktiska förbrukning.
Ett vanligt orosmoment vid stambyte är vad det innebär för de boende. Måste hela badrummet rivas? Måste hela badrummet rivas? vid större renoveringar är det ofta mest praktiskt att göra en total ombyggnad vilket innebär att hela badrummet rivs. Målsättningen är att man ska kunna bo kvar i lägenheten under ett stambyte, även om det innebär påverkan på vardagen. Genom noggrann planering säkerställs tillfälliga lösningar för vatten och sanitet.
Kostnaden för ett stambyte varierar kraftigt beroende på fastighetens ålder, skick, materialval, saniteringsarbeten och omfattningen av arbetet. Varje projekt kräver en individuell bedömning för att få en realistisk kostnadsbild. Vi hjälper er att ta fram en detaljerad budget och göra rätt prioriteringar för er förening.
Relining är en metod för att förlänga livslängden på befintliga avloppsstammar utan att behöva byta ut rören helt. Processen innebär att rören först rengörs noggrant från beläggningar, rost och avlagringar innan de beläggs med ett nytt plastmaterial på insidan. Detta skapar en ny, tät och slitstark yta inuti det gamla röret, vilket gör att det kan fortsätta att användas under många år framöver.
Relining är ett mer skonsamt ingrepp än ett fullständigt stambyte och kan ofta genomföras med minimala störningar för de boende. Det är en kostnadseffektiv metod som kan vara ett bra alternativ när avloppsrören är i tillräckligt gott skick för att renoveras i stället för att bytas ut helt. Relining kräver dock en noggrann bedömning av rörens skick för att säkerställa att det är en hållbar lösning.
Det är dock viktigt att förstå att relining endast åtgärdar problem i avloppsrören och inte påverkar andra delar av fastighetens rörsystem. Om det samtidigt finns brister i vattenledningar, golvbrunnar eller tätskikt i badrummen, är ett fullständigt stambyte en mer långsiktig och hållbar lösning. Att kombinera relining med andra åtgärder kan ibland vara en bra strategi för att balansera kostnader och behov, men beslutet bör alltid baseras på en noggrann utredning av fastighetens skick och framtida underhållsbehov
Vi erbjuder hjälp med stambyte och relining för brf i Karlstad, Hammarö, Kil, Forshaga, Munkfors, Hagfors, Grums, Säffle, Arvika, Årjäng, Sunne och Torsby.
Vill du veta mer om stambyte och relining eller om någon av våra övriga tjänster inom fastighetsförvaltning? Fyll i vårt formulär så hör vi av oss!
Varför gör man stambyte?
Stambyte kan behöva göras av många orsaker. Till exempel vattenskador från rör eller från brister i tätskikt, nya vanor för bad och dusch, eller felrenoverade badrum.
Hur lång tid tar det att genomföra ett stambyte?
Räkna med två till tre år. Från planering till genomförandet är klart.
Hur ofta behöver man göra stambyte?
Ett regelrätt stambyte håller i 40-45 år, om man gör det rätt.