Störningar

Om jag upplever att min granne stör, vad får och vad bör styrelsen och jag göra?

Styrelsen är skyldig att agera på klagomål om störningar och den boende ska kontakta styrelsen om detta. Styrelsen kommer, tillsammans med den boende, utreda om störningarna är så pass allvarliga att de påverkar boendemiljön på ett oskäligt sätt och därmed kräver en varning.

Som boende i ett flerfamiljshus måste du dock stå ut med vissa ljud och personen som stör kanske är nyinflyttad och kanske inte känner till att huset är lyhört. Det är viktigt att visa hänsyn och respekt mot sina grannar. Prata därför med personen om du känner dig störd eller om du själv inte vill prata med personen, kontakta styrelsen för hjälp. Som bostadsrättsinnehavare är alla skyldiga att iaktta sundhet, ordning och gott skick. Det innebär bland annat att en boende inte får utsätta sina grannar för störningar som påverkar deras boendemiljö negativt.

Det finns både acceptabla och oacceptabla störningar. Acceptabla störningar kan vara ljud som orsakas av barns lekande eller gråtande, normala levnadsljud från städning, dusch eller dammsugning eller andra ”allmänna ljud”. Detta såklart under rimliga tider. Oacceptabla störningar är exempelvis upprepade högljudda fester sent på kvällen, att spela väldigt hög musik, upprepade skrik och bråk, eller hot och våld mot grannar. Detta gäller särskilt om det sker sent på kvällen eller nattetid. En individuell bedömning görs dock i varje enskilt fall, det finns inte på förhand något absolut ”rätt eller fel”.

Om störningarna fortsätter måste styrelsen kunna bevisa att störningarna är så pass störande och sker konsekvent. Sådan bevisning kan vara störningslistor med datum och tider, ljudinspelningar, samtal med grannar eller liknande. Dokumentera störningarna så gott du kan och skicka dokumentationen till styrelsen. Ju tydligare underlag som lämnas in, desto lättare blir det för styrelsen att ta itu med problemet. Styrelsen kan därefter varna den boende och om styrelsen har varnat den boende och denne inte slutar störa så kan föreningen i absolut sista hand säga upp nyttjanderätten till lägenheten.

Om styrelsen inte agerar kan den som störs i sista hand, och i vissa fall, kräva nedsättning av årsavgiften som kompensation.