Vi har länge haft fred i Sverige, vilket inneburit begränsat behov av löpande information kring skyddsrum. Med rådande världsläge arbetar vi snabbt för att ge dig korrekt och tydlig information.
Ditt närmaste skyddsrum är markerat med en skylt på fastighetens fasad. Du kan också använda MSB:s skyddsrumskarta på deras hemsida genom att söka på din adress.
Du söker skydd i det närmaste skyddsrummet, vilket ska vara tydligt skyltat av fastighetsägaren.
Fastighetsägaren ansvarar för att skyddsrummen öppnas och iordningställs inom 48 timmar vid behov. I bostadsrättsföreningar ligger detta ansvar hos styrelsen. Läs mer om Teknisk förvaltning här.
Nej, i krigstid räknas skyddsrum som allmän plats, vilket innebär att alla har rätt att söka skydd där.
Kapaciteten kan kontrolleras exakt på MSB:s hemsida, men generellt gäller 0,75 kvadratmeter per person.
Om skyddsrummet aktiveras är det fastighetsägarens ansvar att utrymmena töms. Styrelsen informerar dig i så fall, och vi hjälps åt tillsammans.
Ett skyddsrum ska ha tillgång till vatten, värme, ventilation och toalettmöjligheter. Du behöver själv ta med egen utrustning såsom ficklampa, vatten, mat, hygienartiklar och mediciner.
Skyddsrum är främst avsedda för människor, och det finns inget uttryckligt stöd för att ta med husdjur.
Enligt MSB finns cirka 65 000 skyddsrum med kapacitet för 7 miljoner människor, främst i tätorter.
Ett skyddsrum är ett särskilt konstruerat utrymme med förstärkta väggar och specialventilation som skyddar mot bomber och giftiga gaser.
Skyddsrum är vanligtvis belägna i källarplan i flerbostadshus i tätorter och större städer, och används ofta i fredstid som förråd eller cykelrum.
Att ställa iordning innebär att tömma rummet från föremål och säkerställa att vatten, värme, ventilation och toalettfunktioner fungerar. Mer information finns på MSB:s hemsida.
Bostadsrättsföreningar ansvarar för underhåll, skyltning, dörrar och golvbrunnar i skyddsrummen. Misskötsel kan medföra vite.
Kontrollera fasaden för skyltning eller använd MSB:s skyddsrumskarta för att söka på din adress. Saknas skyltar bör styrelsen snarast inventera och säkerställa underhållsansvaret.
Fastighetsägaren, det vill säga styrelsen i bostadsrättsföreningen, har ansvaret. Vi rekommenderar att ha en tydlig handlingsplan och involvera boende.
Skyddsrum är främst avsedda för människor, och det finns inget tydligt stöd för husdjur.
Har du fler frågor eller behöver hjälp med att ta fram en handlingsplan? Kontakta gärna oss på HSB Södertörn redan idag. Läs mer om Fastighetsförvaltning och boendeservice här.