Ett tryggt och rättvist boende

Med grund i medlemsdemokrati skapar och möjliggör HSB trygga och rättvisa boenden med fokus på social hållbarhet från nyproduktion till förvaltning där boende kan trivas och påverka sitt boende via den lokala demokratin.
Unga personer bär in flyttkartonger

Långsiktigt mål

HSB verkar för ett tryggt och rättvist boende med fokus på social hållbarhet där boende kan trivas och påverka sitt boende via den lokala demokratin.

Delmål:

  • Ökad trygghet och delaktighet i HSBs bostäder
  • Ge fler möjlighet till ett eget hem.

 

Vi skapar det goda boendet tillsammans

Ända sedan starten 1923 har HSB varit med och tagit ansvar för samhällsutvecklingen. Det ingår i vårt uppdrag att tillsammans med medlemmarna skapa det goda boendet. En del i det arbetet är att påverka villkoren för boendet genom att ge vår syn på politiska förslag och driva frågor som är viktiga för våra medlemmar och bostadsmarknaden i stort. Det handlar bland annat om att fler måste ha möjlighet att hitta ett eget hem, bra villkor för ett långsiktigt bostadsbyggande, att minska bostädernas klimat- och miljöpåverkan och utveckla framtidens hållbara boende. Vi engagerar oss i det lokala samhället, och vill bidra till att skapa trygghet och delaktighet.

Socialt hållbart boende och byggande

HSB för med stolthet vidare HSBs 100-åriga sociala engagemang genom att satsa på gemensamhetslokaler och konstnärlig utsmyckning som berikar och skapar mervärden i de bostadsmiljöer vi utvecklar. Vi investerar i social hållbarhet på många olika sätt, inte minst genom att öka tryggheten i våra bostadsområden och möjliggöra möten mellan människor.

Det goda boendet – tillgängligt för alla

HSB vill att alla ska bo bra. Därför erbjuder vi många olika typer av bostäder som passar olika slags människor i hela landet. Många, särskilt yngre, har under senare år haft svårt att ta sig in på bostadsmarknaden på grund av bland annat tuffa amorteringskrav, höga bostadspriser och krav på kontantinsats. Höga räntor och inflation under de senaste åren har gjort situationen särskilt besvärlig, samtidigt som bostadsbyggandet minskat kraftigt och bostadsbristen ökat.

Genom HSBs bosparande* erbjuder HSB ett unikt, tryggt och långsiktigt sparande som dessutom ökar möjligheten att komma in på bostadsmarknaden. Bosparande ger förtur till HSBs utbud av bostads- och hyresrätter.

HSB Dela - en satsning på unga

Unga vuxna har på grund av de senaste årens kraftiga kreditrestriktioner mycket svårt att ta sig in på bostadsmarknaden. Som ett sätt för HSB att ta ansvar har vi tagit fram HSB Dela som syftar till att hjälpa unga vuxna att ta sig in på bostadsmarknaden genom en unik modell, där HSB går in och delar på köpet. Satsningen riktar sig till HSBs bosparare i åldern 18–29 år och urvalet baseras på antalet bosparpoäng.

HSB Dela innebär att HSB köper halva bostadsrätten och den unga bospararen köper den andra halvan, vilket inte bara halverar kontantinsatsen utan även sänker kravet på amortering. Den unga vuxna tecknar ett tio-årigt samägandesavtal med HSB, men hen kan närsomhelst välja att sälja bostadsrätten och då säljs även HSBs andel. Senast tio år efter tillträdet ska den unga vuxna ha köpt hela lägenheten eller sålt den.Sedan 2020 har över 100 HSB Dela-lägenheter erbjudits och sålts i flertalet städer i Sverige.

HSBs påverkansarbete

HSB vill ge fler möjlighet att hitta ett eget hem, skapa bättre förutsättningar för bostadsrätten och ett långsiktigt bostadsbyggande, minska klimatpåverkan från byggande och boende och främja förutsättningarna för förnybar energi och energieffektivisering. Påverkansarbetet sker bland annat genom seminarier, debattinlägg, medieutspel, svar på remisser, medverkan i samverkansgrupper, bevakning av boendefrågor i EU-parlamentet och kontakter med myndigheter, regering och riksdag.

Under 2024 har en rad rapporter har tagits fram och kommunicerats på olika sätt, exempelvis:

Hur mycket unga vuxna behöver spara i månaden för att kunna köpa sin första bostad i olika kommuner. Läs rapporten här.

Hälsoläget – vilka stadsdelar som främjar folkhälsan. Läs rapporten här.

Kartläggning kring olovlig andrahandsuthyrning i bostadsrättsföreningar i Stockholm, Göteborg och Malmö. Läs rapporten här.

Är tomträttens syfte satt ur spel? Från bostadssocial reform till ekonomisk rävsax. Läs rapporten här.

Nils Holgersson-rapporten som tas fram årligen tillsammans med branschen. Den kommuniceras via flera delrapporter med fokus på prisutvecklingen för olika allmännyttiga tjänster kopplade till boendet, till exempel fjärrvärme, vatten och elnät.

Sammanlagt fick HSB Riksförbund 100 debattartiklar publicerade i media under 2024 och svarade på 15 remisser inom olika områden som exempelvis: gränsvärden för klimatdeklarationer av byggnader, säkrare fastighetsregister, ökad materialåtervinning av avfall och åtgärder för en bättre bostadsförsörjning.

Medlemskap och samarbeten

HSB deltar aktivt i samarbeten som främjar och utvecklar det goda boendet för våra medlemmar. Fokus ligger på frågor som rör klimat, energi och byggande. I samarbete med företag och organisationer som delar våra ambitioner söker vi den bästa vägen framåt i form av konkreta och hållbara lösningar på våra medlemmars olika utmaningar.

Under 2024 har vi engagerat oss i en lång rad organisationer. Vårt engagemang finns i nationella organisationer, såsom Sweden Green Building Council, Fossilfritt Sverige, Rättvist byggande, Nils Holgerssongruppen (HSB, Bostadsrätterna, Hyresgästföreningen, Riksbyggen och Sveriges Allmännytta) och Byggvarubedömningen, liksom i internationella organisationer, såsom NBO nordiska kooperativa och allmännyttiga bostadsorganisationer), Housing Europe (intresseorganisationen för europeiska kooperativa och allmännyttiga bostadsorganisationer), Cooperative Housing International samt International Co-operative Alliance (ICA – en global röst för kooperationen).

Inom ramen för vårt arbete med Housing Europe, har vi bland annat arbetat med EUs direktiv för energieffektivisering och direktivet för energiprestanda i byggnader. HSB stöder även på olika sätt biståndsorganisationen We Effects arbete. We Effect arbetar i 25 länder i fyra världsdelar med hjälp till självhjälp gällande framväxten av kooperativa bostäder och för att fler människor ska få möjligheten till ett värdigt boende. Under 2024 samlade vi in cirka 2,2 miljoner kronor till We Effect.

* HSBs bosparande erbjuds i samarbete med Danske Bank. Kontosparandet omfattas av insättningsgaranti upp till 1 050 000 kr. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Fondandelar kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det investerade kapitalet. Läs mer på hsb.se/bospara