HSB arbetar mot effektivare resursanvändning, hantering samt val av material och affärsmodeller för att säkerställa cirkulära flöden. Genom att tidigt i processen systematiskt arbeta med resurseffektivitet i våra nyproduktions- och ROT-projekt minskar vi miljö- och klimatpåverkan.
Delmål:
Byggnader och fastigheter står idag för en stor del av resursförbrukningen i samhället. För HSB är det viktigt att arbeta för ett effektivt och mer cirkulärt användande av våra gemensamma resurser för att minska vår klimat- och miljöpåverkan enligt våra uppsatta hållbarhetsmål. Målsättningen är att minska såväl klimatpåverkan från material som uttaget av jungfruligt och icke förnybart material. Ett exempel är användning av klimatförbättrad betong där del av cementen ersätts av andra bindemedel, vilket idag är ett effektivt sätt att minska klimatpåverkan från byggmaterial.
HSB har också påbörjat arbetet med att öka andelen återbrukat och återvunnet samt demonterbara och flexibla lösningar i nyproduktionen. Under 2025 kommer konkreta mål och nyckeltal för minskning av användning av jungfruliga material att sättas (avser HSB ProjektPartner och HSB Bostad).
För att öka kunskapen och handlingskraften inom detta område deltar HSB genom HSB Bostad i projektet “Återhus”. Det är ett samarbete där branschen tillsammans med akademin storskaligt testar och skapar förutsättning för uppskalning av återbruk av tunga byggnadsdelar såsom betongbjälklag, genom fokus på pilotprojekt, affärsmodeller och kvalitetssäkrade processer. I dagsläget arbetar vi med frågan genom att vi i våra nybyggnadsprojekt efterfrågar cirkulära materialval och demonterbara lösningar. Vi följer även de krav på materialval som ställs inom nyaste versionen av certifieringen Miljöbyggnad.
HSB har länge arbetat hårt med utfasning av farliga ämnen i byggmaterial och produkter, vilket styrs i nyproduktionen genom certifiering i Miljöbyggnad och krav på att byggprodukter ska loggas och vara godkända i Byggvarubedömningen. Byggvarubedömningen är ett branschgemensamt samarbete som tagit fram miljökriterier för byggprodukter, vilket även används i många av HSBs större ROT-projekt. Vi arbetar även med webbverktyget Chemgroup för att fasa ut farliga ämnen i kemiska produkter som används i förvaltningsverksamheten.
Minimering av byggavfall och omställning till ett cirkulärt byggande med återbruk och återvinning är en förutsättning för ett verkligt effektivt och ansvarsfullt utnyttjande av resurser. HSB arbetar för att mängden byggavfall ska minska och andelen sorterat avfall för materialåtervinning ska öka. Byggavfallet från renovering av HSBs egna fastigheter ökade under 2024, vilket beror på att fler regionföreningar rapporterat avfall från ROT-projekt jämfört med föregående år.
Inom HSBs nyproduktion ställs alltid krav på maximal mängd byggavfall per byggd kvm samt krav på sorteringsgrad, det vill säga andel av avfallet som går till materialåtervinning. Arbete pågår även kring hur våra processer ska bli mer cirkulära och hur vi kan få in återbruk såväl vid rivning som vid materialval.