HSB tar eget ansvar för att vara en hållbar partner, men ställer även krav och har en aktiv uppföljning för att leverantörerna ska ta sitt ansvar. HSB medverkar i nationella och branschspecifika samarbeten för att påskynda värdekedjans omställning.
Delmål
Bostadsmarknaden har traditionellt en hög andel leverantörssamarbeten. Med många leverantörer följer ett arbete med att främja ansvarstagande i leverantörskedjan.
HSB har ramavtal med cirka 125 olika leverantörer, inom exempelvis ekonomisk, teknisk förvaltning och inredning. Med det följer ett ansvar att påverka dem till att ständigt förbättra sitt hållbarhetsarbete. Befintliga leverantörer följs upp löpande och inför nya avtal utvärderas potentiella leverantörer noggrant. Målet är att samtliga ramavtalsleverantörer ska vara hållbarhetssäkrade år 2025. I dagsläget är 93 procent av ramavtalsleverantörerna säkrade.
När HSB tecknar centrala ramavtal med nya leverantörer använder vi en leverantörs- och riskbedömning som säkerställer grundläggande krav på ansvarstagande. Samtliga leverantörer får besvara en självskattningsenkät, till exempel om hur de arbetar med miljö, mänskliga rättigheter, arbetsförhållanden och antikorruption. Frågorna utgår från flera internationella ramverk, exempelvis FNs globala hållbarhetsmål och MCSDD – EUs riskhanteringsprocess. Den senare syftar till att identifiera, hantera och redovisa företagets risker och negativa påverkan på mänskliga rättigheter och miljö i den egna verksamheten liksom i hela värdekedjan. Ramavtalsleverantörerna behöver även skriva under att de följer HSBs policy för leverantörer och samarbetspartners.
HSB genomför uppföljande enkäter hos samtliga ramavtalsleverantörer vart tredje år. Minst en gång per år träffar HSB ramavtalsleverantörerna, där bland annat hållbarhetsaspekter följs upp. Om avvikelser upptäcks ställer vi krav på att de åtgärdas. Är avvikelsen stor och vi inte ser möjlighet till snabb förbättring byts leverantören ut. Under 2024 hade vi inga avvikelser.
Anslutningsgraden till HSBs gemensamma policy för leverantörer och samarbetspartners bland HSB-föreningar var 87 procent under 2024 (20 st). Två föreningar har valt att ha en egen policy/uppförandekod. Svar saknas från en förening. 66 procent av HSB-föreningarna har under 2024 informerat sina leverantörer om policyn och rutiner för att motverka korruption.
Totalt åtta HSB-föreningar och bolag har valt att använda HSBs nationella leverantörsbedömningsverktyg.
Vårt mål är en trygg och säker arbetsmiljö utan allvarliga olyckor. Byggarbetsplatser kan vara en farlig arbetsmiljö och branschen är överrepresenterad i statistik över skador och arbetsplatsolyckor. HSB har ingen egen arbetskraft på byggarbetsplatserna inom nyproduktionen, men som beställare har vi ett stort ansvar för arbetsmiljö och säkerhet. Därför
ställs tydliga krav i entreprenadavtalen, vilka följs upp löpande under byggtiden.
I de sju nyproduktionsprojekt som HSB ProjektPartner och HSB Bostad färdigställde under 2024 rapporterades totalt 20 olyckor, varav endast en allvarlig och 19 mindre allvarliga olyckor. Se figur 7. Utöver HSB ProjektPartners och HSB Bostads projekt färdigställdes ytterligare två nyproduktionsprojekt inom HSB, en hyres- och en kontorsfastighet, vilka inte ingår i statistiken. Inom HSBs förvaltning rapporterades 17 mindre allvarliga olyckor vid renoverings, om- eller tillbyggnad (ROT-projekt) 2024.
HSB är medlemmar i Rättvist byggande. HSB ProjektPartner och HSB Bostad följer föreningens rutiner och krav på entreprenader för att motverka arbetslivskriminalitet. Det innebär tydliga rutiner för kontroll av entreprenörer och underentreprenörer samt oannonserade arbetsplatskontroller i nyproduktionsprojekten.
HSB deltar i en rad branschsamarbeten för att nå våra mål inom energi, resurseffektivitet och cirkularitet, klimatanpassning och biologisk mångfald, tryggt och rättvist boende samt ansvar i värdekedjan. Samverkan är en viktig nyckel för att kunna hålla ett högt tempo och skapa snabba resultat, vilket är en förutsättning för att nå våra högt ställda mål i en föränderlig värld.
Exempel på svenska branschsamarbeten som HSB har deltagit i under 2024:
HSB deltar i Värmemarknadskommittén där fastighetsbranschen tillsammans med Energiföretagen Sverige har tagit fram principer för att miljövärdera fjärrvärme – både i bokförings- och framåtblickande perspektiv.
I BeBo deltar HSB i branschgemensamma projekt som till exempel utvärdering av geo-FTX och framtagning av utvecklade energiuppföljningssystem.
HSB är en av aktörerna i Fossilfritt Sverige, och har ställt sig bakom färdplanerna för fossilfri bygg- och anläggningssektor och uppvärmningssektor.
HSB deltar och samverkar inom LFM30 – Lokal färdplan Malmö – för klimatneutral bygg- och fastighetsbransch i Malmö senast 2030.
Genom medlemskap i Sweden Green Building Council följer och påverkar HSB branschutvecklingen inom hållbarhetsområdet och bevakar certifieringssystemet Miljöbyggnad.
HSB är sedan 2022 medlemmar i Rättvist byggande som är samverkan mellan byggherrar för att på ett proaktivt och strukturerat arbetssätt motverka kriminalitet och osund konkurrens på byggarbetsplatser.
HSB ingår i Nils Holgersson-gruppen, som är ett samarbete tillsammans med Bostadsrätterna, Fastighetsägarna, Hyresgästföreningen Riksförbundet, Riksbyggen och Sveriges Allmännytta. Varje år sedan 1996 tar gruppen fram och kommunicerar Nils Holgersson-rapporten som redogör för prisskillnader mellan landets kommuner för uppvärmning, el, vatten, avlopp och avfall. Påverkansarbetet syftar bland annat till en långsiktighet i kostnadsökningarna så att de som berörs har en möjlighet att planera.
HSB är medlemmar i IQ Samhällsbyggnad. Här samlas företag, akademi, offentlig sektor och organisationer i branschen kring forskning, innovation och utveckling.
HSB ingår i Byggvarubedömningen som har tagit fram en gemensam standard för miljöbedömningar av byggvaror.
Ett samverkansprojekt inom biologisk mångfald har påbörjats där HSB i samverkan med IVL och Sveriges Allmännytta ska ta fram en handbok och vägledning kring arbete och mätning av biologisk mångfald inom bostadssektorn.