Den 10 april vid HSB Norrs föreningsstämma delades hållbarhetspriset ut för femte året i rad. Med priset vill HSB Norr uppmuntra och lyfta fram bostadsrättsföreningar med idéer eller pågående insatser som på ett eller flera sätt syftar till att bidra till mer hållbara hem och bostäder. Att få grönskan att spira och gemenskapen att blomstra har blivit en hjärtefråga för trädgårdsgruppen i HSB brf Daggkåpan, som med fokus på inkludering, delaktighet och grönskande trivsel visar hur en bostadsrättsförening kan tänka kring hållbar boendemiljö.
Idén att utveckla föreningens utemiljö föddes ur ett engagemang hos några medlemmar som såg potentialen i sina innergårdar. ”Vi var en liten grupp som ville skapa en finare och bättre utemiljö för alla åldrar”, berättar Ewa Grahn, trädgårdsgruppens sammankallande. Trädgårdsgruppen, som funnits sedan 2021, växte och fick ny energi efter en workshop med HSB Norr. Där förstärktes insikten om att en välvårdad utemiljö kan bidra både till social hållbarhet och biologisk mångfald.
För att göra visionen till verklighet utvecklade gruppen en femårsplan. ”Vi visste att vi inte kunde göra allt på en gång, så vi bestämde oss för att jobba etappvis”, säger Ewa. Första året fokuserade de på att rensa bort sly, fälla sjuka träd och beskära befintliga växter för att ge utemiljön nytt liv. Tre stora containrar fylldes med ris och annat växtmaterial.
I kommande steg planeras nyplantering och utveckling av områden som kan skapa ännu mer liv och variation i grönskan. Bland annat finns planer att anlägga fler odlingsplatser, bygga ett stort insektshotell tillsammans med barnen i föreningens microskog och skapa små fågelbad. Dessutom ska fler blommande växter planteras för att attrahera pollinatörer, och särskilda perennplanteringar ska anläggas för att skapa ett varierat och hållbart växtliv genom alla säsonger.
Föreningen har också identifierat behovet av bättre lekmöjligheter för mellanåldersbarn och samtidigt ser de över möjligheten att förbättra belysningen vid lekplatserna och sociala ytor, så att utemiljön blir tryggare och mer tillgänglig även under årets mörkare månader.
Ett tydligt mål är att utemiljön ska vara en plats för alla åldrar. De minsta barnen har redan lekplatser, så för de lite äldre barnen vill trädgårdsgruppen utveckla nya ytor för lek. De äldre medlemmarna i föreningen, som ofta vistas utomhus under sommarhalvåret, ska få bekväma och välskötta sittplatser där de kan träffas och umgås. ”För många äldre är gården deras ‘sommarstuga’, den plats där de umgås och njuter av sin utevistelse”, berättar Ewa.
Årets hållbara idé har en tydlig koppling till FN:s Agenda 2030, med fokus på mål 3 om god hälsa och välbefinnande samt mål 15 om ekosystem och biologisk mångfald. Genom att skapa gröna och socialt hållbara ytor inspirerar HSB brf Daggkåpan till en mer levande och hållbar boendemiljö. ”Det här priset är en stor uppmuntran för oss och ett bevis på att vi är på rätt väg”, säger Ewa. ”Vi hoppas att fler får upp ögonen för vikten av att ta hand om sin boendemiljö och att fler engagerar sig i liknande projekt.”
Kriterierna för priset är att idén eller insatsen ska uppfylla ett eller flera av målen i Agenda 2030 och skapa hållbar samhällsnytta på lång sikt. För att vinna krävs det också att idén är applicerbar på fler bostadsrättsföreningar, detta för att uppmuntra fler bostadsrättsföreningar att jobba med hållbarhetsfrågor. En jury bestående av representanter från HSB har utsett vinnaren.
- HSB bygger i grunden på en hållbar idé och vi vill med det här priset uppmuntra till fler idéer. Vi vill samla in och sprida goda, hållbara idéer som går att genomföra i bostadsrättsföreningar, priset och vinstsumman på 25 000 kr ska även bidra till att de genomförs. Det har varit så spännande att ta del av alla nomineringar och det är tydligt att engagemanget för hållbarhet växer för varje år, säger Nea Goldkuhl. Hållbarhetsansvarig på HSB Norr och en av jurymedlemmarna som utsett årets pristagare.
Stort grattis HSB brf Daggkåpan i Umeå!
HSB Norr vill genom priset Den Hållbara Idén möjliggöra för och inspirera fler bostadsrättsföreningar att utveckla sitt hållbarhetsarbete. Läs mer om priset och tidigare vinnare här: HSB Norr - Den Hållbara Idén
Alla kan inte göra allt, men alla kan göra mycket mer. Med verktyget Hållbar BRF vill vi hjälpa bostadsrättsföreningar att identifiera ert nuläge och inspirera till att göra det som är lämpligt för just er bostadsrättsförening. Vissa saker är enklare förändringar som ni kan lösa själva, andra kan vi hjälpa er med – oavsett om det gäller utbildning, konkreta tjänster eller inspiration för resan framåt.
Främjande av biologisk mångfald – Plantering av blommande växter som attraherar pollinatörer, vårda befintlig microskog och uppföra ett stort insektshotell tillsammans med barnen i föreningen.
Skapande av trygga och inkluderande mötesplatser – Utveckla fler sociala ytor för boende i alla åldrar, inklusive fler sittplatser och förbättrad belysning vid lek- och samlingsytor.
Lek och aktivitet för alla generationer – Förbättring av lekmöjligheter för mellanåldersbarn genom att anlägga nya aktivitetsytor och lekstrukturer för fysisk rörelse.
Ekologiskt hållbart trädgårdsarbete – Beskärning av träd och växter för att stärka ekosystemet, borttagning av invasiva arter och anläggning av perennaplanteringar för ett levande grönområde året om.
Engagemang och delaktighet – Inbjudan till trädgårdsdagar för att öka medvetenheten och engagemanget hos medlemmarna kring hållbarhet och gemensamt ansvar för utemiljön.