Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Tre unga om bostadsmarknaden: Tufft och sorgligt

19 maj 2025 Enligt en undersökning från Ungdomsbarometern anser sex av tio unga vuxna att bostadssituationen i Sverige är orimlig. Här ger tre ungdomar sin syn på bostadsmarknaden.
De tre unga personerna som uttalar sig i artikeln Lara Redzep, Elsa Berg och Arvid Walfridsson ser utmaningar på bostadsmarknaden. Foto: Privat

Lara Redzep

Ålder: 21.

Bor: Hemma hos föräldrarna utanför Malmö.

Berätta mer om hur du bor idag

– Jag bor hemma, i en villa i utkanten av Malmö. Just nu pluggar jag i Lund men jag hoppas att jag inom fem år ska kunna få en egen lägenhet, gärna ett förstahandskontrakt i centrala Malmö, eller att jag har möjlighet att köpa något.

Hur känner du inför bostadsmarknaden?

– Den känns väldigt tuff och tröskeln för att ta sig in är väldigt hög, oavsett om du vill hyra eller köpa ett boende. Just nu är andrahandsmarknaden inte heller aktuell – det är bara onödigt dyrt så länge jag har möjlighet att bo hemma. Jag skulle vilja flytta hemifrån men jag har inte möjligheten, särskilt inte som student. Jag är i en ålder där jag tror att jag skulle må bättre av att bo själv, men det känns inte aktuellt om man inte har ett jobb med en stabil och hög inkomst.

Vilka utmaningar ser du med dagens bostadsmarknad?

– Det är ett ganska komplext system med långa bostadsköer som man behöver vara inskriven i från en så ung ålder att man inte är där i tanken. Och när det blir aktuellt är det typ för sent. Att spara till ett eget boende känns inte heller som en möjlighet utan man måste låna.

Elsa Berg

Ålder: 22.

Bor: I andra hand i västra Göteborg.

Hur ser ditt drömboende ut nu och om 5-10 år?

– Det skulle vara härligt med en bostadsrätt med närhet till skola och stad. Just nu hyr min sambo och jag en bostadsrätt i Göteborg som vi fick tag på via Blocket, men vi får bara bo här till september. Framöver vet jag inte var jag vill bo, men antagligen nära en stad som Malmö eller Göteborg och gärna i en bostadsrätt som man kan fixa och ändra lite i själv så att det verkligen känns som mitt hem. Det kan ju såklart vara en hyresrätt också, det viktigaste är att det känns som mitt hem och att man slipper känslan av att behöva flytta inom ett halvår. När jag blir äldre vill jag nog bo i hus, men det känns fortfarande väldigt avlägset.

Vilka utmaningar ser du med dagens bostadsmarknad?

– Min utgångspunkt är att jag bor i Göteborg och att jag vill bo i en stad – då är det dyrt och svårt att få en lägenhet. Om jag hade bott i Borås hade det varit lättare att köpa bostad och kortare väntetid för att få hyra. Det är något jag har kommit att acceptera på något sätt, även om det är superfrustrerande att ha kontaktat 100 personer för en andrahandslägenhet och inte ens ha fått svar. Samtidigt hjälper det ju inte att vara frustrerad utan man får göra det bästa av situationen och vara ihärdig.

Hur påverkar det dig?

– Det går lite upp och ner. Det känns som en inre, djupare stress att inte veta var man kommer vara om ett halvår. Det kanske också beror på hur man är som person. Jag har ett intresse av att inreda fint och vill bo bra – tycker man inte att det är lika viktigt då kanske man är mer nöjd med att hyra på kortare tid. Sen behöver man vara lite strategisk också. Ju längre vi väntar desto fler köpoäng hinner vi samla och då kanske det räcker till något bättre – det blir en balansgång. Man märker också hur viktigt det är med kontakter.

Arvid Walfridsson

Ålder: 24.

Bor: Studentlägenhet i Kärrtorp, Stockholm.

Hur bor du idag?

– Jag bor just nu i en studentlägenhet med ett förstahandskontrakt i Kärrtorp i södra Stockholm. Jag har bott här i ungefär ett och ett halvt år och ska plugga i ungefär två år till.

Hur ser ditt drömboende ut nu och om 5-10 år?

– Jag hoppas kunna hitta en lägenhet, kanske en ungdomslägenhet via bostadsförmedlingen. På längre sikt skulle jag nog vilja bo i ett radhus, så som jag själv är uppväxt. Det känns som ett bra boendealternativ när man får familj. Sen är det oklart om det är möjligt att köpa något framöver, det känns inte som att marknaden går åt rätt håll just nu.

Hur ser du på bostadssituationen?

– Jag tycker att det är sorgligt att min generation inte alls kommer ha samma möjligheter att äga bostaden man bor i, utan att det kommer bli mer standard att hyra under en lång period eller hela livet. Det känns som att vi har nått en generell acceptans där det är vanligare att hyra, och det känns väldigt tråkigt. Jag tycker att man borde kunna göra mer för att bibehålla en bostadsmarknad och ett samhälle där det även i framtiden finns möjlighet att äga sitt boende.

Vilka utmaningar ser du med dagens bostadsmarknad?

– Ur mitt perspektiv har det att göra med att samhället generellt blivit mer och mer uppdelat, där de som är rika blir rikare och de som arbetar får en mindre del av kakan. Det har blivit så att en vanlig lön inte räcker för att spara ihop till ett boende och ta sig in på bostadsmarknaden.

Svar från Johan Nyhus, ordförande HSB Riksförbund

Vi bad HSB Riksförbunds ordförande att läsa de unga intervjupersonernas tankar om bostadsmarknaden och skriva ett svar:

"Det återkommande och ihållande problemet på bostadsmarknaden är de höga trösklarna som främst drabbar unga. Tidigare har problemet bestått av stränga amorteringskrav och en kontantinsats som tar oerhört lång tid att spara ihop till. Nu när bostadsbyggandet kraftigt bromsat in förvärras problemet ytterligare.

Vi har ingen brist på lösningar, till exempel skulle startlån till förstagångsköpare kraftigt kapa den långa spartiden för att kunna kliva in på bostadsmarknaden. Skillnaden kan vara att få flytta hemifrån när man är 23 i stället för 33.

Samtidigt krävs det fler åtgärder för att stimulera dagens bostadsmarknad och öka bostadsbyggandet. Lyckas vi inte som samhälle att sänka dessa trösklar kommer det inte bara påverka unga som står utanför bostadsmarknaden, det kommer även dra ner landets tillväxt på sikt då företagen kommer få svårare att attrahera den arbetskraft som de behöver.

Förslag och lösningar finns, det behövs också politiskt mod och vilja. Unga är pålästa och ser vilka som driver det som ligger i deras bästa intresse, vi förväntar oss att politikerna lyssnar på dem och underlättar klivet in till första bostaden."

Bostaden trumfar resor och barn

Sommaren 2024 genomfördes en undersökning av Ungdomsbarometern på uppdrag av Mäklarsamfundet och Hemnet. Där framkom att nästan nio av tio unga tycker att det är viktigt att ha en fin bostad i framtiden – viktigare än att resa och “se världen” (69%) eller skaffa barn (66%). Samtidigt tror mer än varannan att det kommer att vara svårt att få ett bra boende i framtiden och tankar om den svenska bostadsmarknaden framkallar känslor av oro (46%) och stress (47%).

Börja bospara åt dina barn

Med ett bosparande kan dina barn få förtur till HSBs bostäder i hela Sverige när det är dags att flytta hemifrån.