Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Tomträtt: Så påverkas svenska brf:er av nya domen

29 april 2025 Högsta domstolen har sagt sitt i det uppmärksammade målet om tomträttsavgäld. Men vad innebär domen egentligen och vad får den för konsekvenser framåt? Elin Persson, fastighets- och bolagsjurist på HSB, ger sin syn på saken.
Jurist med lagbok och klubba

Förra veckan kom domen i det så kallade Smyrna-målet, där bostadsrättsföreningen Smyrna på Gärdet i Stockholm, motsatt sig markägaren Statens fastighetsverks höjning av avgälden för nästkommande avgäldsperiod. Tvisten, som pågått i fem år, har nu avgjorts i Högsta domstolen till Smyrnas fördel.

Kraftigt höjda tomträttsavgälder har de senaste åren blivit en tuff utmaning för många bostadsrättsföreningar, inte minst i storstäder där markvärdena skenat.

– Turerna kring tomträttsavgäld är en komplex fråga som det är svårt att ge korta svar på, men i grunden är detta en viktig dom som kommer att vara vägledande framåt, säger Elin Persson.

Hon fortsätter:

– Den kommer att stärka tomträttshavarens ställning vid kommande omprövningar av tomträttsavgälder. Utöver att HD fastslår en lägre räntenivå är vi framför allt glada över att HD förtydligar att det ska göras en skälighetsbedömning i varje enskilt fall, där kostnadsökningar för de boende är relevanta och ska beaktas. Det är jättebra och viktigt.

Elin Persson

Elin Persson är fastighets- och bolagsjurist på HSB Riksförbund.

Det goda syftet har blivit en kommunal kassako

En bostadsrättsförening vars hus står på tomträtt äger själva byggnaden, men inte marken den står på. Marken ägs oftast av en kommun men ibland även av staten. För nyttjanderätten till marken betalar föreningen en tomträttsavgäld, det vill säga en årlig hyra för nyttjanderätten till marken.

Elin Persson menar att det från början fanns en god tanke bakom tomträttsinstitutet.

– Det var en fördel för den som inte hade möjlighet att köpa mark att ändå kunna bygga och äga sitt boende. Men med åren har det ursprungliga syftet förfelats och tomträtter har blivit en kassako för kommuner, där möjligheten att köpa loss marken är nästintill omöjlig på grund av höga markpriser. I vissa områden medges inte ens friköp av kommunen.

Avgälden fastställs för en period om tio eller tjugo år i taget. När perioden löper ut görs en omprövning, där avgälden antingen bestäms frivilligt mellan parterna eller – om parterna inte kan komma överens – av en domstol. Den stora utmaningen, som ofta leder till utdragna tvister och höga kostnader, är att det inte finns några exakta lagregler för hur avgälden ska beräknas.

Nytt riktvärde för avgäldsräntan

De långa avgäldsperioderna innebär ofta ett hårt slag för föreningarna när det är dags för omförhandling.

– Många föreningar tvingas höja avgifterna kraftigt när avgälden höjs. Det slår direkt på föreningens ekonomi och möjligheterna att underhålla och renovera fastigheterna. Men också på värdet av bostadsrätterna vid försäljning och medlemmarnas privatekonomi, säger Elin Persson.

Styrelse i bostadsrättsförening har möte

Många föreningar tvingas höja avgifterna kraftigt när avgälden höjs.

Hon förklarar de kraftiga höjningarna med den stora prisutvecklingen på fastigheter, särskilt i storstadsområden.

– Domen från HD rör vad räntan i avgäldsberäkningen ska fastställas till. Enligt tidigare prejudikat har avgäldsräntan varit 3 procent för en tioårig avgäldsperiod. HD konstaterar nu att denna ränta är för hög och sänker nivån till under 2 procent, säger hon och fortsätter:

– Dessutom förtydligar HD att en skälighetsbedömning ska göras i varje enskilt fall där de boendes kostnadsökningar kan beaktas. Det stärker tomträttshavarnas ställning och ger ett bättre skydd mot för höga höjningar. Eftersom domen är ett prejudikat kommer den att påverka framtida avgäldsprocesser i lägre instanser.

Hur kommer detta att märkas framåt?

– För föreningar som står inför en ny avgäldsperiod och omreglering av tomträttsavgälden så kommer domen att ha inverkan på beräkningen till bostadsrättsföreningens fördel. Det återstår att se hur underrätterna kommer att börja tillämpa prejudikatet, men för bostadsyta så bör den nya avgäldsräntan vara 1,75 procent i stället för 3 procent. Det är ju en rejäl sänkning, konstaterar Elin Persson.

Hon tror att även avgäldsräntan för kommersiell yta kommer att påverkas.

– HD bedömer ju att realräntan är under 2 procent. Det bör rimligen även gälla kommersiella tomträtter och ytor. Utöver detta kommer domen även leda till förändringar i kommunerna som måste ändra sina kommunala modeller för hur de ska beräkna tomträttsavgälderna. Det ska bli intressant att följa denna utveckling.

Finns det något som jag som boende i en förening med tomträtt bör ha koll på?

– För de enskilda boende är det viktigt att förstå att tomträttsavgälden slår direkt på föreningens och de boendes ekonomi. För styrelsen är det viktigt att förstå hur omregleringsprocessen går till.

En omreglering av tomträttsavgälden börjar alltid med att det kommer ett förslag till ny avgäld från kommunen till föreningen, förklarar Elin Persson.

– Det är viktigt att föreningen inte bara accepterar förslaget utan granskar hur avgälden har beräknats enligt förslaget. Vi rekommenderar att föreningen tar hjälp av en jurist för denna granskning. Viktiga frågor att titta på är hur markvärdet beräknats, om de avgäldsgrundande ytorna är korrekta samt vilken avgäldsränta som beräkningen bygger på.

Behöver du juridisk rådgivning?

Fastighetsägare och enskilda HSB-medlemmar är varmt välkomna att kontakta HSBs jurister som har stor erfarenhet i frågor som rör boendet.