Med både barnbibliotekarie och vuxenbibliotekarie på plats blev bibliotekets breda uppdrag tydligt för alla besökare att vara en öppen mötesplats året runt. Under dagen lyftes läslust, språkutveckling och skapande som nycklar till delaktighet och framtidstro i Hallunda.
– Vi möter allt från skolklasser och nybörjarläsare till SFI-studenter och bokcirklar på olika språk. Biblioteket är öppet för alla, berättade barnbibliotekarien.
För barn erbjuds bokklubbar, pyssel och workshops – ofta med inslag av skrivande och konst. I höst startar biblioteket en bokklubb med internationell profil där barn får läsa översatta böcker på flera språk. Ett populärt sommarinslag är också Sommarboken, där både barn och vuxna deltar genom att läsa fyra böcker och fylla i ett läshäfte.
– Vi vill att barnen ska känna sig hemma hos oss. Många får sitt allra första lånekort vid våra bokprat i skolan.
Men biblioteket är minst lika relevant för vuxna. Bokcirklar med flerspråkiga inslag, språkcaféer, ljudböcker, lättläst litteratur och läxhjälp i samarbete med Röda Korset gör det till en viktig plats för lärande och integration.
– Det går alltid att önska fler böcker på sitt modersmål, och vi hjälper gärna till att hitta rätt, berättade vuxenbibliotekarien.
Biblioteket är en del av Folkets hus, tillsammans med bland annat FolkLab och fritidsgården – ett lokalt nav där barn, unga och vuxna får möjlighet att mötas och växa tillsammans.