Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Ett hem för fler – och en framtid för alla

22 april 2025 I utkanten av staden Choluteca, i södra Honduras, ligger COVIMARL – ett bostadskooperativ som med sina 74 hus inte bara ger människor tak över huvudet, utan också utrymme att växa, drömma och förändra sina liv. Här, i ett område där dagarna ofta kantas av tryckande värme, har medlemmarna byggt sina hem själva. Tegelsten för tegelsten.
Amada Iveth Martinez Amada Iveth Martinez, då sekreterare i bostadskooperativet COVIMARL, var med redan 2014 när 74 familjer i Choluteca, södra Honduras, tillsammans började bygga sina egna hem. Nu arbetar hon på partnerorganisationen Mecovisurh. Foto: Jesper Klemedsson

Men COVIMARL är mer än hus – det är en gemenskap. Och kanske finns inget bättre bevis på det än det nybyggda omvårdnadscenter som i dag samlar områdets barn i två färgsprakande rum. Ett med leksaker och låga bord för de små. Ett annat med datorer, där de äldre barnen får hjälp med läxor och tillgång till skolmaterial.

– Vi är väldigt glada över att se det resultat vi såg framför oss redan från början, säger Amada Iveth Martinez, en av kooperativets ledare.

– Det här centret betyder att fler kvinnor nu kan studera, arbeta eller bara få en stund för sig själva. Det är mer än en byggnad. Det är frihet och en möjlighet att försörja sig.

Från barnstugor till omvårdnadscenter – gemensamma lösningar i olika tider

För HSB-medlemmar känns kanske tanken igen. Redan på 1930-talet började HSB bygga så kallade barnstugor – det som i dag motsvarar förskolor. De var ett svar på trångboddhet, arbetslöshet och otrygghet. På samma sätt växte behovet i COVIMARL fram.

Yolibeth Cruz

Yolibeth Cruz höll på att skola in sonen Emilio. När Emilio är på omsorgscentret har Yolibeth möjlighet att jobba och bidra till familjens inkomster. Foto: Johanna Wolff.

– Vi hade en mamma här som var fast i sitt hem. Hon kunde inte arbeta. Men nu, med omvårdnadscentret, kan hon sälja saker och tjäna pengar, berättar Amada.

Historien upprepar sig, men i en ny kontext. Då handlade det om social bostadspolitik i ett krisdrabbat Sverige. Nu handlar det om kvinnors rättigheter och barns framtid i en region där migration ofta ses som enda utvägen.

– Om det här centret hade funnits från början, kanske fler hade stannat kvar. Det ger hopp och möjligheter, säger Isabel Castillo, som själv lastade av tegelstenar från lastbilar när husen byggdes.

En avgörande pusselbit – redan i byggfasen

Att erbjuda trygg barnomsorg i ett tidigt skede är en förutsättning för att kvinnor ska kunna delta på lika villkor som män i alla faser av ett bostadsprojekt, enligt Damaris Ruiz, regionchef för Centralamerika på We Effect.

– Många av medlemmarna i de kooperativ vi stödjer är ensamstående kvinnor och har svårt att få ihop både arbete och att bygga sina hus. Ett omvårdnadscenter kan göra hela skillnaden – det kan underlätta byggandet och ge kvinnor möjlighet att faktiskt delta fullt ut i sitt eget boendeprojekt, säger hon.

Omvårdnadscenter lyfts därför i dag fram som en viktig del av det internationella bostadsprogrammets utveckling.

Kooperativet som livsmodell

COVIMARL är del av MECOOVISURH, We Effects lokala partnerorganisation och en samordnande plattform för bostadskooperativ i södra Honduras. Genom dem får medlemmarna stöd i allt från byggteknik och självförvaltning till påverkansarbete för bättre bostadspolitik.

Isabel Castillo

Isabel Castillo (ordförande i kooperativet) med Santiago, Claudia Najarro (barnskötare) med Marcos David, Belkis Garco (barnskötare) med Betany och Jimena och Yolibeth Cruz (mamma) med Emilio står utanför det nybyggda centret där barnen vistas under dagarna. Foto: Johanna Wolff.

För Jairo Gámez, 31, förändrade det kooperativa livet allt.

– Jag gick med i kooperativet som 18-åring. Det var inte självklart – jag var ung och ogift. Men jag fick stanna. Och det beslutet gav mig inte bara ett hem, det gav mig en framtid, berättar han.

Jairo är i dag en av rörelsens starkaste röster. Han har startat ungdomsutskott, utbildat andra kooperativ och sett hur både ekologiska odlingar och vårdcenter vuxit fram i COVIMARLs spår.

– Kooperativet lärde mig att dela, att stötta andra och att bygga något större än mig själv, säger han.

Rätten till att få vara barn – och kvinna

Omvårdnadscentret i COVIMARL är i dag öppet för nio barn – men efterfrågan växer. Även familjer från andra områden kommer och frågar om de också får delta. Föräldrarna betalar en symbolisk summa varje månad, så att verksamheten ska kunna bli hållbar på sikt.

Jimena Jana

Jimena Jana är ett av barnen som går på det nya omsorgscentret. Foto: Johanna Wolff.

Två förskollärare är anställda. Barnen deltar nu också i kooperativets gemensamma trädgårdsodling, där lärande, ansvar och hållbarhet går hand i hand.

– Fattigdomen är det som enar oss. Vi vill inte att våra barn ska ärva den. Ett kooperativ föder idéer, samarbete och solidaritet – och centret är en förlängning av det, säger Amada.

Precis som HSBs barnstugor en gång lade grunden för ett modernt välfärdssamhälle i Sverige, visar care centren i Honduras vägen mot en ny sorts framtid – en där kvinnors tid och barns rättigheter räknas på riktigt.

Fakta: Världens bostadsutmaning – och ett svenskt svar

Det globala bostadsprogrammet

HSB, Riksbyggen och We Effect driver tillsammans ett globalt bostadsprogram med fokus på kooperativa lösningar i Latinamerika och östra Afrika.

Syftet är att:

  • Ge stöd till människor som lever i fattigdom att, genom gemenskap i kooperativ, bygga sig ett värdigt hem och en trygg framtid.
  • Utbilda medlemmar i byggande, ledarskap och rättigheter.
  • Påverka beslutsfattare för att bostadsfrågan ska prioriteras politiskt.
  • Stärka kvinnors rättigheter och minska ojämlik fördelning av omsorgsarbete genom exempelvis community-drivna care centers.

Varför?

Över 2,8 miljarder människor saknar i dag ett värdigt hem. FN uppskattar att det behövs 96 000 nya bostäder – varje dag. Med erfarenheter från svensk folkrörelse och ett starkt fokus på lokal organisering visar programmet att verklig förändring börjar i det lilla – men slutar i det stora.

HSB och We Effect

We Effect är en biståndsorganisation som bildades 1958 av den kooperativa rörelsens dominerande företag och organisationer. HSB är ett av dem. Läs gärna mer om vårt samarbete och hur du kan bidra.