Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

De odlar matsäkert i stadsdjungeln

20 maj 2025 För människor som bor i urbana slumområden är tillgången till både hållbara bostäder och näringsrik mat ofta en stor utmaning. Genom initiativ som urban odling – en metod för att odla mat på små ytor i städer – har Remusi Housing Cooperative, med stöd från vårt globala bostadsprogram, lyckats förbättra både matförsörjning och ekonomisk självständighet.
Farida Abdurahman, ordförande för REMUSI Housing Cooperative, visar hur urban odling kan omvandla skräp till värdefull resurs. Genom att odla i gamla plastpåsar, behållare och andra återvunna material minskas nedskräpningen samtidigt som familjer sparar pengar och får tillgång till färska, näringsrika grödor.  Foto: Remusi

Denna lösning handlar inte bara om att skapa värdiga bostäder utan också om att förbättra människors livskvalitet genom att ge dem möjlighet att odla sin egen mat.

Läs också: Artikel om COVIMARL - ett bostadskooperativ i Honduras

Khamis Mahmoud, kassör på Remusi, var en av de första att anta initiativet med urban odling. Hans bakgård, som han kallar "The Green Haven", är ett levande exempel på hur metoden kan omvandla en liten stadsbit till en källa för både näring och inkomst. Khamis odlar grönsaker som grönkål, spenat och koriander i återvunna plastbehållare och plastpåsar. Detta sparar inte bara pengar utan minskar även nedskräpning och ökar miljömedvetenheten i samhället.

– Att odla vår egen mat har förändrat mitt liv på flera sätt. Jag sparar pengar på mat, jag får friskare grönsaker och jag känner mig mer ekonomiskt stabil. Min fru säljer överskottet till grannarna, vilket ger oss extra inkomst, säger Khamis.

Hållbara lösningar för hela livet

Urban odling är mer än bara ett sätt att producera mat – det är också ett sätt att bekämpa fattigdom och skapa hållbara livsstilar. Genom att odla i återanvända material som plastpåsar och gamla behållare, samt skapa sin egen gödsel från organiskt avfall, kan lokala samhällen ta kontroll över sin matförsörjning och samtidigt minska sitt beroende av externa resurser.

I HSBs, Riksbyggens och We Effects gemensamma globala bostadsprogram är arbetssättet holistiskt. Att integrera urban odling i arbetet med rätten till bostad är ett exempel på detta. Bostäder är mer än bara hus – de handlar om att skapa motståndskraftiga samhällen där alla delar av människors liv – från matförsörjning till bostad – blir ekonomiskt överkomliga och långsiktiga. I detta sammanhang är rätten till mat och rätten till värdiga bostäder två sammanlänkade mål för att skapa ett samhälle där människor kan blomstra.

En modell för långsiktig utveckling

Genom HSB, Riksbyggen och We Effects globala bostadsprogram har Remusi Housing Cooperative fått stöd att skapa en modell som visar på styrkan i kooperativa lösningar, där medlemmarna får möjlighet att skapa långsiktiga lösningar för både bostad och livsmedel. Tillsammans bygger vi en framtid där både mat och bostäder är en självklar rättighet för alla.

Remusi Housing Cooperative

Remusi Housing Cooperative är en medlemsbaserad organisation i Nairobi, Kenya, som arbetar för att ge låginkomsttagare i urbana områden, särskilt i Kawangware, tillgång till trygga och prisvärda bostäder. Kooperativet grundades 2019 och bygger på principerna om ömsesidig hjälp och kollektivt ägande.

HSB och We Effect

We Effect är en biståndsorganisation som bildades 1958 av den kooperativa rörelsens dominerande företag och organisationer. HSB är ett av dem. Läs gärna mer om vårt samarbete och hur du kan bidra.