Driftstörning under Sök bostad/Hyr bostad: Just nu går det inte se lediga hyreslägenheter i Uppsala län. Vi arbetar på en lösning.

Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Så lyckas du som ny i brf-styrelsen

Är du ny i styrelsen eller funderar du på att engagera dig? Styrelseproffset Sofia Rizkallah ger sina bästa tips.
Sofia Rizkallah Sofia Rizkallah är ordförande i HSB brf Trädet i Botkyrka.

När Sofia Rizkallah fick frågan om att gå med i sin brf-styrelse kände hon sig inte alls lockad. Hon jobbade heltid och hade tre barn som bodde hemma. Men efter lite övertalning valde hon att testa i ett år. Det är ett beslut hon aldrig har ångrat.

– I början kände jag: ”vad har jag gett mig in på?” Men idag, med allt jag lärt mig och den personliga utveckling det gett, så är det en av de bästa sakerna som hänt mig, säger Sofia glatt.

Läs också: Johan blev brf-ordförande som 19-åring

Sedan det där första året som ledamot 2018 har hon suttit i styrelser i olika roller. Nu är hon ordförande för sin HSB-förening, brf Trädet i Botkyrka. Här ger hon sina fem bästa tips för dig som är nyinvald i styrelsen eller funderar på att engagera dig.

1. Ta hjälp och inspireras av andra

Att ha en mentor eller någon som stöttar dig kan göra stor skillnad. För Sofia var stödet från den tidigare styrelseordföranden ovärderligt. Prata med personer som redan är engagerade och be om råd – de flesta är villiga att bidra med sina erfarenheter.

– Den dåvarande styrelseordföranden har betytt jättemycket för mig. Han peppade mig mycket i början att våga testa och att gå utbildningar för att bli tryggare i min roll. Nu är det jag som försöker få andra att göra samma sak, säger Sofia Rizkallah.

Läs också: Vem kan väljas till styrelseledamot?

2. Börja med ett projekt 

Börja med att engagera dig i något av styrelsens projekt, till exempel en fråga du brinner för. Genom att följa ett projekts gång blir det enklare att förstå processen och du får insyn i hur styrelsen arbetar. Du lär även känna fler personer som är aktiva i styrelsearbetet och som kan berätta mer om vad ett styrelseuppdrag innebär.

3. Gå utbildningar för att bli tryggare i rollen 

Att gå utbildningar inom styrelsearbete, ledarskap och ekonomi kan hjälpa dig att känna dig säkrare i ditt uppdrag. Sofia gick flera av HSBs utbildningar och kände att det gav henne både kunskap och självförtroende i styrelserollen. Genom att utbilda dig får du också en bättre förståelse för hur styrelsearbetet fungerar.

– Utbildningarna har varit fantastiska. Dels känner jag mig trygg i alla möjliga sammanhang, dels har de bidragit till min personliga utveckling. Tidigare hade jag till exempel aldrig vågat stå upp och prata inför 200 personer.

4. Gå in som suppleant  

I början kan det kännas skrämmande att ta sig an ett styrelseuppdrag, Som suppleant fungerar du som ersättare i styrelsen när en ordinarie ledamot inte kan närvara på ett styrelsemöte. Det är oftast ett mindre uppdrag och ett bra första steg.

5. Personlig utveckling 

Att vara medlem i din brf-styrelse är inte bara bra för ditt boende utan även för dig som person. Faktum är att det till och med kan vara meriterande för din karriär och din personliga utveckling. Engagemanget i en brf-styrelse visar att du som person är driven, engagerad och ansvarsfull.

– Jag är bättre på att lyssna och ta in information sedan jag gick med i styrelsen. Jag tycker även att jag är en bättre förebild för mina barn – både för att jag vågade kasta mig ut och ta mig an en stor utmaning, men också för att jag är tryggare och kunnigare i olika situationer, säger Sofia Rizkallah.

Trygghet och stöd i styrelsearbetet

Upptäck brf-medlemskapet i HSB som bland annat ger stöd från en erfaren HSB-ledamot och juridisk rådgivning.