Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Så hanterar du värmeböljor

Perioder av extrem värme kan göra en lägenhet olidlig att vistas i. För personer i riskgrupp kan det betyda fara för liv. I den här artikeln går vi igenom både fastighetsägarens ansvar och vad du själv kan göra för att hantera en varm lägenhet.
Montage med gungande barn och kvinna som reglerar termostat

Enligt Folkhälsomyndighetens uppdaterade riktlinjer från 2024 bör inomhustemperaturen i en lägenhet inte överstiga 26 grader på sommaren. Den rekommendationen kan bli svår att följa framöver, då Sverige kan förvänta sig fler och intensivare värmeböljor till följd av klimatförändringarna.

– Det här är nya förutsättningar som vi måste lära oss hantera, säger Therese Wetterström, hållbarhetsspecialist på HSB Riksförbund.

Eftersom de flesta hus i Sverige är byggda för att klara kyla, inte extrem värme, blir inomhustemperaturen i många bostäder betydligt högre än 26 grader under en värmebölja. Det utgör en allvarlig hälsorisk, framför allt för personer med kroniska sjukdomar, äldre, funktionsnedsatta och små barn.

– För bostadsrättsföreningar och andra fastighetsägare gäller det att fundera över vad som kan göras, både på lång och kort sikt, för att hålla inomhustemperaturerna nere vid en värmebölja, säger Therese.

Utvändiga lösningar fungerar bäst

Solavskärmning är det effektivaste sättet att stänga ute värmen. Utvändiga lösningar, som markiser, fungerar bäst.

– Se över vilken typ av solskydd fastigheten har. Om till exempel fasaden ändå ska renoveras, passa på att sätta upp solskydd och tilläggsisolera. Tjock isolering håller värmen ute på sommaren och bevarar värmen inne på vintern. Ha med det i underhållsplanen. Det är också viktigt att plantera och framför allt bevara skuggande grönska – en viktig parameter att ta med i planeringen av en gårdsrenovering, säger Therese.

Vad gäller framtidens bostäder och bostadsområden kommer de att vara bättre rustade för att klara värme.

– Redan i dag utformar vi byggnader utifrån de nya klimatförutsättningarna. Vi tar alltid hänsyn till solinstrålning och risk för övervärme. Och vi säkerställer att det finns anpassad solavskärmning där det behövs, säger Therese.

Det här kan du göra själv

Bor man i en lägenhet som lätt blir för varm om sommaren finns det en hel del man kan göra själv för att hålla temperaturen nere.

– Tänk på hur du vädrar lägenheten. Vädra helst på natten då det är svalare. Vill du vädra på dagen, gör det från skuggsidan och försök få till korsdrag. Om luften står stilla, eller din lägenhet saknar skuggsida, är det bättre att hålla stängt, säger Therese.

Håll persienner nedrullade och gardiner fördragna under dagen så att solen inte ligger på in i lägenheten.

– Att stänga av elektronisk utrustning kan också hjälpa till viss del, eftersom den kan avge värme, säger Therese.

Det är en bra idé för föreningen att ha en gemensam yta dit medlemmarna kan komma för att kyla ner sig.

– Det kan exempelvis vara en sval källarlokal eller ett gemensamhetsutrymme med luftkonditionering, säger Therese.

Vissa bostadsrättsföreningar tillåter att medlemmarna installerar egen luftkonditionering.

– Det kan förstås vara bra om individen tillhör en riskgrupp eller har en särskild anledning, men på lång sikt bidrar det ju till en negativ klimatpåverkan eftersom det drar mer energi. Tänk också på att portabla luftkonditioneringsaggregat inte hjälper om de inte transporterar ut den varma luften. De måste installeras rätt, avslutar Therese Wetterström.

Vi stöttar dig i boendefrågor

Som HSB-medlem får du tillgång till generell juridisk rådgivning och en rad andra förmåner. Välkommen som medlem i HSB!