Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

"Grannarna skriker och stör – vad kan jag göra?"

En boende undrar hur hen ska hantera sina stökiga grannar. I den här artikeln kommer vi med tips från en boendekonsult och en jurist kring hur problemet kan lösas.
Irriterad kvinna med hörlurar och montage med fastighetsjurist Agnes Zetterblad och boendekonsult Jannike Norlin Om man utsätts för störningar kan man kontakta styrelsen i den bostadsrättsförening man bor i – eller hyresvärden om man bor i hyresrätt.

Fråga:

"Ovanför mig bor ett par som är rätt så stökiga. De har ibland högljudda fester, som håller på långt in på nätterna. De verkar även bråka en del, för jag hör ofta skrik och arga röster från deras lägenhet. Det här är väl inte okej? Vad kan jag göra?"

Konsulten svarar:

Om du känner dig bekväm kan du i första hand själv försöka ta kontakt med dina grannar. Bästa sättet är att gå upp och ringa på dörren, presentera dig och framföra din upplevelse på ett sakligt och respektfullt sätt. Förklara att du vid flera tillfällen har hört fester som pågår långt in på natten, och ofta bråk och höga skrik. Förtydliga att dessa ljudstörningar påverkar din boendemiljö, särskilt under tider då det förväntas vara nattro i fastigheten.

Förhoppningsvis möts du av förståelse, men det är också möjligt att reaktionen inte är lika positiv. Om situationen inte förändras kan du vända dig till bostadsrättsföreningens styrelse för stöd, eller till hyresvärden om du bor i hyresrätt. Berätta då att du redan försökt tala med grannarna och hur det gick.

För att hjälpa styrelsen eller hyresvärden i att bedöma fallet är det bra om du dokumenterar störningarna. Anteckna datum, tider och en beskrivning av vad som har hänt. Detta ger en tydligare bild av omfattningen och kan underlätta om det krävs vidare åtgärder.

Om du känner dig obekväm med att själv ta samtalet med grannarna kan du be styrelsen eller hyresvärden om hjälp. Det viktigaste är att grannarna blir medvetna om att deras beteende stör.

Att bo i ett flerfamiljshus innebär att man ibland får ta del av ljud från grannar. Det kan röra sig om familjegräl, plötslig sorg, lyckoskrik vid en fotbollsmatch eller det nyförälskade paret som glömmer bort sin omgivning. Här är det viktigt att visa en viss tolerans, men samtidigt bedöma omfattningen av störningarna. Sker de ofta, eller är de av engångskaraktär?

Om du däremot upplever en situation där någon verkar fara illa, är det viktigt att agera direkt. Du kan välja att knacka på grannens dörr, och om du känner dig osäker kan du ta hjälp av andra grannar eller kontakta polisen. Om det finns misstanke om att barn far illa kan du göra en anonym orosanmälan till socialförvaltningen.

/Jannike Norlin, boendekonsult på HSB Stockholm

Juristen svarar:

När man bor i ett flerfamiljshus behöver man visa hänsyn och respekt mot sina grannar. Som bostadsrättshavare är man skyldig att iaktta sundhet, ordning och gott skick. Det här framgår av både bostadsrättslagen och HSBs normalstadgar. Denna skyldighet innebär bland annat att man inte får utsätta sina grannar för störningar som påverkar deras boendemiljö negativt. Även den som bor i hyresrätt har skyldighet att visa hänsyn till andra i huset.

Det finns både acceptabla och oacceptabla störningar. Vissa störningar anses man behöva tåla när man bor i ett flerfamiljshus. Sådana acceptabla störningar kan exempelvis vara ljud som orsakas av att barn leker eller gråter, eller normala levnadsljud såsom ljud från städning eller duschande under rimliga tider.

Däremot är hög musik, högljudda fester eller återkommande skrik ofta att betrakta som oacceptabla störningar, särskilt om de sker sent på kvällen eller nattetid. Vad som är acceptabelt eller inte kan dock variera beroende på omständigheterna, och en individuell bedömning måste göras i varje enskilt fall.

Om man utsätts för störningar bör man kontakta styrelsen i den bostadsrättsförening man bor i – eller hyresvärden om man bor i hyresrätt. Styrelsen eller hyresvärden har skyldighet att agera när det inkommer klagomål om störningar och ska så långt det är möjligt utreda störningen och dess omfattning.

En bostadsrättshavare som orsakar oacceptabla störningar och inte efter anmodan om rättelse upphör med störningarna kan få nyttjanderätten till sin lägenhet förverkad. För att styrelsen i föreningen ska ha möjlighet att agera på oacceptabla störningar krävs att styrelsen har bra bevisning. Sådan bevisning kan exempelvis vara ifyllda störningslistor, ljudinspelningar, samtal
med grannar eller liknande. Som utsatt granne är det därför bra att dokumentera störningarna så gott man kan och skicka till styrelsen i föreningen.

Ju tydligare underlag som lämnas in, desto lättare blir det för styrelsen att ta itu med problemet och vid behov vidta nödvändiga åtgärder.

/Agnes Zetterblad, fastighetsjurist på HSB Riksförbund

Mer läsning om störningar i boendet:

Så har du fest utan att störa grannarna

Grannens hund skäller – det här kan du göra

Förebygg störande ljud i lägenhet

Särskilt allvarliga störningar – vad är det?

Klagomål på störningar – så bör styrelsen agera

Behöver du juridisk rådgivning?

Fastighetsägare och enskilda HSB-medlemmar är varmt välkomna att kontakta HSBs jurister som har stor erfarenhet i frågor som rör boendet.

Jannike Norlin

Jannike Norlin är boendekonsult på HSB Stockholm.

Agnes Zetterblad

Agnes Zetterblad är fastighetsjurist på HSB Riksförbund