Det finns många anledningar till att vilja byta ut den stora villan eller lägenheten till något mer praktiskt och lättskött. Kanske har barnen flyttat hemifrån eller så har livssituationen förändrats, vilket gör att den nuvarande bostaden känns för stor. Även ekonomin spelar idag en allt större roll i beslutsprocessen.
Anna Sjögren, fastighetsmäklare på Svenska Mäklarhuset/SMH Living, ser att den osäkra bostadsmarknaden och det höjda ränteläget gör att allt fler vill frigöra kapital.
– Det är den vanligaste anledningen idag. Många ser över sin ekonomi och inser att de inte behöver bo så stort när månadskostnaderna har ökat. De prioriterar hellre att bli skuldfria eller att få pengar över till annat. Tidigare var det vanligt att man köpte lite större än man behövde, det ser vi inte idag.
De som letar mindre bostäder prioriterar en yteffektiv planlösning och god förvaring, enligt Anna Sjögren. Därefter kommer önskemål som balkong, kakelugn eller eldstad, en viss typ av byggnadsstil samt bra gemensamhetsutrymmen som bastu och övernattningslägenhet.
– Garage eller parkeringsplats samt externa förråd är ofta efterfrågade av dem som flyttar från villor, säger Anna Sjögren.
Att flytta till ett mindre hem kan vara ekonomiskt klokt, men det kan också innebära en stor omställning att anpassa sig till mindre ytor. Då är det bra att påminna sig om de praktiska fördelarna. Det menar Linda Gemal, vd på Ordningskonsulten.
– Vissa tycker det är jobbigt att flytta till något mindre – andra tycker det är en befrielse. Men tänk på att du kommer få mindre ytor att städa och färre saker att hålla reda på. Ni har reducerat era ägodelar till det ni verkligen använder och uppskattar. Inga oanvända ytor står tomma och samlar damm. Saknar ni trädgården? Utnyttja då parker och offentliga ytor.
Så vad bör man tänka på när man funderar på att minska boendeytan? Här listar vi de viktigaste punkterna – inför bostadsköpet och själva flytten.
1. Välj ett boende som passar era behov
Fundera på vilken typ av boende och vilka ytor som är viktigast för er och ert liv just nu. Kommer ni att sakna trädgården kan det vara värt att prioritera balkong eller uteplats. Tycker ni om att bjuda hem gäster är det trevligt med stora sällskapsytor. Har ni många prylar kan extra vinds- eller källarförråd vara avgörande. Finns det lediga garageplats eller är det kötid?
2. Gör en boendekalkyl
Med en boendekalkyl får du en tydlig bild av hur ekonomin påverkas vid flytt till en ny bostad. Du ser vilka kostnader som försvinner, vilka som tillkommer och vad den nya månadskostnaden blir. Kalkylen bör inkludera räntor och amorteringar på eventuella bolån samt andra kommande boendekostnader, till exempel drift (el, vatten, avlopp, underhåll och försäkringar) och månadsavgift till bostadsrättsföreningen.
3. Kolla upp föreningens ekonomi
Flyttar du till en bostadsrätt? Ta reda på hur föreningens ekonomi ser ut. Har de lån? Planeras större renoveringar? Hur har avgiften förändrats de senaste åren? Äger föreningen marken eller är det tomträtt? En välskött förening med god framförhållning ger ekonomisk trygghet.
1. Rensa, rensa, rensa
Se flytten som en nystart! Ta bara med sådant som förtjänar en plats i ert nya hem och liv, det vill säga det ni verkligen tycker om och som ni faktiskt använder. Allt kan inte vara bäst eller viktigast. Börja gärna rensa redan när ni börjar tänka på att flytta – tiden går snabbare än man tror.
2. Inventera prylarna
Ta bilder och skriv ner vad som finns i varje rum. Sälj, skänk eller kasta det ni inte vill behålla, eller märk upp för att ta hand om senare. Gå därefter igenom bilderna och inventeringslistan och dela upp i kategorierna: ska med, kanske med, inte med.
3. Prioritera vad som är viktigt
Alla vet hur svårt det är att göra sig av med saker man har känslomässiga band till. Börja inte med de sentimentala föremålen – där fastnar man lätt. Spara dem till sist. Bestäm vad som är viktigt och varför. Vad är anledningen till att den ärvda servisen aldrig använts? Tycker ni inte om den eller har ni två? Endast det ni verkligen tycker om och använder bör få följa med.
4. Utnyttja ytorna
Tänk uppåt, över och under. Använd väggarna, utrymmen under sängar, över garderober, bakom dörrar och mellan skåp. Optimera utrymmet inne i skåp och garderober, häng upp saker på insidan och baksidan av dörrar och låt bokhyllor gå hela vägen upp till taket. Men tänk också på att färre saker ger hemmet ett luftigare intryck.
5. Se över möblerna
Vilka möbler är era favoriter – och får de plats? Be att få en ritning av mäklaren med mått på väggar och gärna även på fasta möbler som skåp. Testa olika möbleringslösningar i förväg för att se vad som får plats. Bli inte ledsen om allt inte passar – det är en utmaning att få möbler från ett annat boende att helt passa in i ett nytt hem. Men det kan också vara en rolig utmaning att tänka nytt!