Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Får styrelsen besluta om att fälla träd på föreningens fastighet?

Att fälla träd på bostadsrättsföreningens fastighet kan vara en känslig fråga bland medlemmarna. Samtidigt är det viktigt att underhåll av fastigheten sker. Det är inte helt okomplicerat att avgöra om styrelsen eller stämman ska fatta beslut om att fälla träd i olika situationer.
Fastighetsförvaltare pekar på innergård

Styrelsens ansvar

Styrelsen ansvarar för förvaltningen av föreningens fastighet, och ska säkerställa att den sköts på ett sätt som gynnar alla medlemmar. En del av det ansvaret innebär att fatta beslut om underhåll och förändringar på fastigheten. Det är styrelsen som normalt ska fatta beslut om reparations- och underhållsåtgärder i föreningen.

När det gäller trädfällning kan styrelsen ha rätt att fatta beslut om detta. Att till exempel ta ner sjuka och döda träd är en ren underhållsåtgärd som styrelsen ensam kan fatta beslut om. I vissa fall kan dock beslut om att ta ner träd vara en sådan väsentlig förändring av föreningens fastighet som enligt bostadsrättslagen kräver beslut från föreningsstämman.

Väsentlig förändring av hus eller mark

Det framgår inte närmare av lagen vad som menas med "väsentlig förändring". Av lagens förarbeten framgår dock att bedömningen ska göras i förhållande till ingreppets art. Av förarbetena framgår också att en ombyggnad som syftar till en standardförbättring, exempelvis att huset förses med nya installationer som hissar eller anordningar för sophantering, är något som stämman ska besluta om. Även åtgärder som innebär att något ytterligare utrymme i huset ska tas i anspråk, exempelvis ombyggnad av vind till bostad, är något som stämman ska besluta om. Exempel på mindre ombyggnadsåtgärder där det räcker med styrelsens beslut är byte till funktionsdugligare ytterportar eller mindre överbyggnad till en befintlig sopcontainer.

Kostnaderna för en åtgärd är inte avgörande för om den är att betrakta som väsentlig eller inte. Det kan alltså vara nödvändigt att fatta beslut vid föreningsstämma även om kostnaden för åtgärden är liten. På motsvarande sätt kan det räcka att styrelsen fattar beslut om en åtgärd även om kostnaden är hög.

Det finns alltså inte någon ”gräns” för när en åtgärd är att betrakta som väsentlig. En bedömning måste göras av styrelsen i varje enskilt fall med beaktande av omständigheterna.

Styrelsen har ganska stor frihet att bedöma vilka åtgärder som kräver stämmobeslut och vilka som kan fattas av styrelsen. Samtidigt har styrelsen en aktsamhetsplikt, varför det ibland kan finnas skäl för styrelsen att hänskjuta beslut om ny- till- eller ombyggnader till stämman även om åtgärden inte innebär en väsentlig förändring. Så kan vara fallet om åtgärden är mycket kostnadskrävande eller om frågan kan antas vara kontroversiell i föreningen.

Slutsats

Om styrelsen är osäker på om beslutet bör tas upp vid föreningsstämma eller inte, och beslutet inte handlar om en ren underhållsåtgärd, brukar det vara säkrast att ta upp beslutet vid föreningsstämma.

Katarina Lindh

Katarina Lindh är fastighets- och bolagsjurist på HSB Riksförbund

Behöver du juridisk rådgivning?

Fastighetsägare och enskilda HSB-medlemmar är varmt välkomna att kontakta HSBs jurister som har stor erfarenhet i frågor som rör boendet.