Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Ett hem med egen stil: Så lyckas du med second hand

Hemma hos Ulrika Norberg i Helsingborg blandas personliga loppisfynd med designklassiker och utvald keramik. För henne handlar inredning om att hitta och vårda föremålen som berättar en historia. "En del gillar att jaga älg – jag gillar att jaga gamla saker."
Hemma hos Ulrika Norberg Hos Ulrika Norberg ryms många designklassiker, som lampan Bumling av Anders Pehrson, Karin-fåtöljer av Bruno Mathsson och Dux-soffan Playboy Zebra från 1970-talet. På soffbordet från Ilva står Iittala-ljusstakar.

Granne med den moderna bebyggelsen längs Helsingborgs strandpromenad ligger det vackra sjömanshuset från 1920-talet, som funkade som en tillfällig bostad för sjömän i land – nytt och gammalt bredvid varandra.

– Jag var faktiskt en av dem som skrev på protestlistorna när de planerade att bygga nytt, men det blev jättebra, erkänner Ulrika Norberg.

Ulrikas förkärlek för äldre ting avspeglar sig inte bara i valet av bostad, utan även i hennes inredningsstil. Möbeldesign från 1950–1970-talen samspelar smakfullt med keramik i naturfärger och celadongrönt. Samlade som stilleben på skänkar, bord och i fönstren bidrar de till lägenhetens harmoniska intryck. Här och var smyger det sig in någon udda detalj som souvenirmaskerna från olika länder eller den zebrarandiga soffan i vardagsrummet.

– Egentligen passar soffan inte in i den här klassiska miljön, men min filosofi är att du ska ha saker du trivs med – det är ju du som ska bo i hemmet. Du kan blanda vad som helst bara du har en linje, säger Ulrika.

Vardagsrummet hos Ulrika Norberg

Hos Ulrika Norberg ryms många designklassiker, som lampan Bumling av Anders Pehrson, Karin-fåtöljer av Bruno Mathsson och Dux-soffan Playboy Zebra från 1970-talet. På soffbordet från Ilva står Iittala-ljusstakar.

Drömmer om 70-talsrum

Soffan är ett av många auktionsfynd som fick följa med hit när familjen bestämde sig för att lämna den stora funkisvillan för drygt fem år sedan. De två barnen hade vuxit upp och flugit ut, och villan var både färdigrenoverad och färdiginredd, men att byta inredning för bytandets skull är inget för Ulrika.

– Vi har inte plats för fler möbler och dessutom gillar jag den stil vi har här. Om vi hade fler rum skulle jag gärna ha ett 1970-talsrum med färgsprakande plastgrejer. Vi hade tidigare två knallgröna lampfötter som jag ångrar att jag gjorde mig av med, men det skulle spreta för mycket att plocka in dem i den här lugna färgskalan.

 

Kök hos Ulrika Norberg

Matstolarna är klädda i ”äkta” galon och inköpta av Ulrika i en second hand-affär i Sölvesborg för många år sedan. Bordet – med skiva i fejkmarmor – är ett Instagramfynd. På bordet står en blandning av second hand-köp, bland annat en glasskål från Bodum samt Kartio-glas av Kaj Franck och tillbringare av Aino Aalto – de senare båda från Iittala. Lampa: Caravaggio av Cecilie Manz. Fotokonst: Hannah Lemholt. Matta: Ikea

Femtio för en Fornasetti!

Inredning och design har följt med Ulrika från uppväxten i Småland – med två föräldrar som jobbade på Ikea kom intresset nästan av sig självt. Genom åren som journalist och chefredaktör på tidningar som Elle Decoration, Hus & Hem och nu senast Scandinavian Retro, har hon inte bara utvecklat sin fingertoppskänsla för second hand, utan också gjort det till sitt uppdrag att sprida medvetenhet om varför vi ska vara rädda om de saker vi redan har – och hur vi tar hand om dem.

– Dessutom är det roligare att köpa begagnat än nytt. Jag gillar när det finns en formgivare och en historia att berätta, men ibland kan jag bara falla för en vacker sak, säger Ulrika, och erkänner att hon dock alltid vänder på föremålen för att se vem designern är.

– Som det här fatet, det hittade jag på Myrorna. 50 kronor för en Fornasetti! Så det händer fortfarande att man kan fynda, även om second hand har blivit något av en folkrörelse, men det är ju också något positivt.

Sidobord med keramik och porslin

På sidobordet, som Ulrika har ropat in på auktion, står längs till vänster en vas med havsmotiv i relief av Anna-Lisa Thomson för Upsala-Ekeby. Skålen med frukt i är av Arthur Percy för Gefle Porslinsfabrik. Oljemålningen ovanför är gjord av Siw Norberg, Ulrikas mamma.

Teak och tålamod

Ulrika tillbringar många timmar i veckan åt att finkamma loppisar och vintagebutiker, men även auktionshus online och marknadsplatser som Tradera. Nuförtiden är hon mer nogräknad med vad som får flytta hem. Jakten på det unika och speciella är en del av tjusningen, men hon minimerar spontanköp genom att lista vad hon letar efter.

Tålamod är en dygd om man vill inreda sitt hem med second hand.

– Just nu söker jag efter en liten teakbyrå, men jag vet ju inte när jag kommer att hitta den eller hur den kommer att se ut. Det är en överraskning varje gång!

Teak är ett träslag som Ulrika ser är på väg tillbaka i popularitet, och som hon gärna använder i inredningen för att mjuka upp hårda material som metall. I matsalsskänken från Ikea, även den inköpt second hand, trängs den bulliga servisen Grand av Arthur Percy som Ulrika köpt kopp för kopp. Med åren har det blivit fler än hon behöver.

– Den finns i olika färger, men jag har inte kunnat bestämma mig för vilken jag gillar mest så jag kombinerar dem i stället. Sedan svär man lite när man måste diska dem för hand, skrattar Ulrika.

Soppterrin och hylla hos Ulrika Norberg

Soppterrinen, som Urika håller i, är ett auktionsfynd och designad av Arthur Percy för Gefle Porslinsfabrik. I mitten av vintrinskåpet står en fruktservis av Vicke Lindstrand. Det var Ulrikas första köp från Upsala-Ekeby. Den gröna kulören är inspirerad av kinesisk keramik som har en lång historia av de så kallade celadon-glasyrerna.

Handla med hjärtat – och njut!

Även den mest vana vintageletare kan dock gå på nitar. Ulrika berättar om det stora blombordet från 1950-talet som visade sig ha en läckande vattenfontän, och om vasen som hon var trodde var ett riktigt fynd, men som visade sig vara i miniformat eftersom hon glömt dubbelkolla måtten – felköp som nu också har sin historia att berätta.

– Så är det med alla mina saker. De bär med sig minnen från när jag hittade dem eller för att jag fick dem av någon speciell person. Iittala-ljusstakarna här på soffbordet snodde jag exempelvis från mina föräldrar, och den stora paprikavasen av Anna-Lisa Thomson är en present från mina svärföräldrar.

Mycket av den keramik Ulrika samlar på säljs i dag för mångdubbla priser, men att köpa föremål som en investering har aldrig varit hennes motivation. Ulrika anser i stället att man ska handla med hjärtat och använda, och njuta av, det man köpt.

Blir du aldrig sugen på att köpa något nyproducerat?

– Jo, absolut. Det finns mycket snygg design av nutida formgivare som skulle passa fint in i ett hem i äldre stil, men då betalar du mycket mer. Jag tror det är smålänningen i mig som säger stopp, säger hon med ett skratt.

Däremot gillar Ulrika att det finns lättillgänglig nyproduktion av klassisk design som alternativ till begagnad eller massproducerad inredning, möbler som inte behöver bytas ut efter fem år, utan håller i en livstid eller till och med i generationer.

– Huvudsaken är att man väljer kvalitet, konstaterar hon.

Även om Ulrika och maken trivs i den stora ljusa hörnlägenhet och närheten till havet skulle de inte ha något emot att börja om från början, i en helt annan typ av bostad. Drömmen är ett mindre 1960- eller 1970-talshus i tegel där originaldetaljerna inte är sönderrenoverade.

– Jag kan villigt erkänna att det här hemmet är färdiginrett, men vi känner oss inte färdiga. Så fort du flyttar hittar du nya sätt att inreda med dina prylar. De kommer i ett nytt sammanhang och det kan jag älska, och jag tänker att det vi har i dag skulle passa alldeles utmärkt även där, avslutar Ulrika Norberg.

Ulrika tipsar: Så lyckas du med second hand-köp

1. Utrusta dig med tid och tålamod. Drömmöbeln eller superfyndet dyker sällan upp direkt; det krävs ofta lite letande.

2. Lista sökord på Tradera - eller andra marknadsplatser, så du får ett mejl när det dyker upp en vara som du är intresserad av. Ett tips är att även ange sökorden felstavade.

3. Ta med en lista på det du behöver när du ger dig ut på loppisjakt. Spontanköpen blir lätt väldigt många annars. Ett måttband i handväskan är också bra att ha.

4. Sätt ett tak på hur mycket du är villig att ge på nätauktioner. Det är lätt att dras med i budgivningarna.

5. Använd fantasin. Kan prylen eller möbeln kläs om, repareras eller målas? Det mesta har patina, vilket också är charmen, men gör din research först så du inte förstör något som borde vara kvar i original. Om du är tveksam, kolla med tillverkaren eller en expert på något av auktionsverken.

6. Textilier är bra köp. Gamla linneservetter eller handdukar kan exempelvis sys om till en duk, men lägg först textilierna i en påse i frysen för att slippa eventuella skadedjur.

Ulrika Norberg

Familj: Make, två utflugna döttrar och två bonussöner.

Bor: Bostadsrätt på 136 kvm i centrala Helsingborg.

Gör: Författare och journalist, älskar second hand och keramik från Upsala Ekeby.

Bästa inredningstipset: Spana in idrottsföreningarnas loppisar – där går det fortfarande att fynda.