Sök bostad/Hyr bostad: Du som intresseanmälde en hyresrätt perioden 8-10 april i Uppsala län behöver göra en ny intresseanmälan på grund av tekniskt fel.

Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Ny undersökning: Sju av tio vill fortsatt att skäl ska krävas för andrahandsuthyrning

14 april 2025

Hela 7 av 10 anser att man inte ska kunna hyra ut sin bostadsrätt utan att behöva ange skäl. Över 9 av 10 (94 procent) anser att det är viktigt att bostadsrättsföreningens styrelse vet vilka som hyr ut sina bostäder och vem eller vilka som hyr. Detta går stick i stäv med regeringens förslag om att lätta på kraven för andrahandsuthyrning.

Verian har på uppdrag av HSB undersökt bostadsrättshavares inställning till andrahandsuthyrning. Detta då regeringen har tillsatt en utredning för att föreslå utökade möjligheter att hyra ut en bostadsrätt i andra hand. En klar majoritet av de 1000 som intervjuats i undersökningen uppger att den som vill hyra ut sin bostadsrätt måste ange skäl.

-I en tid av sprängda portar och otrygghet är det viktigt att vi inte tummar på bostadsrättsföreningarnas förmåga att hantera problem, vilket regeringens förslag riskerar att göra, säger Johan Nyhus, ordförande HSB Riksförbund.

    Som anledning till att bostadsrättshavarna vill ha krav på att styrelsen informeras om andrahandsuthyrning anges bland annat att det känns otryggt att inte veta vilka som bor och rör sig i huset (80%) och för att det kommer leda till minskat engagemang för fastigheten/föreningen (69%).

    -Om bostadsrättshavarna skulle vilja ha förenklade regler för andrahandsuthyrning, vilket de uppenbarligen inte vill, så löser de saken bäst själva i sina föreningar utan regeringens inblandning, säger Johan Nyhus, ordförande HSB Riksförbund.

      Bland de intervjuade som sitter eller har suttit i styrelsen för sin bostadsrättsförening är det nästan hälften (45%) som upplevt problem med andrahandsuthyrning. Det visar att problemet är utbrett och att regeringens förslag riskerar att försvåra situationen.

      Läs gärna även debattartikeln i Svenska Dagbladet där vi utvecklar våra resonemang.

      OM UNDERSÖKNINGEN:

      Målgrupp: Bostadsrättsägare bland allmänheten, 18-79 år

      Undersökningsperiod: 26 mars-1 april 2025

      Antal genomförda intervjuer: 1000

      Metod och urval: Webbintervjuer genomförda av Verian i den slumpmässigt rekryterade och riksrepresentativa Sifo-panelen

      I tabellhuvud har vi också brutit på inställning till ett antal frågor i undersökningen för att kunna jämföra mellan grupperna.


      SAMMANFATTNING AV RESULTAT:

      Var femte bostadsrättsägare (21%) tycker att de och grannar ska få hyra ut sina bostäder utan att behöva ange skäl, medan 7 av 10 (69%) inte tycker att de ska kunna hyra ut utan att ange skäl. Det är signifikant fler som är emot att inget skäl ska behövas bland de som sitter i styrelsen för sin bostadsrättsförening idag (86%) jämfört med de som aldrig har suttit i bostadsrättsföreningens styrelse (61%).

      Bland de som instämmer är främsta anledning att det är upp till ägaren själv att bestämma vad de vill göra med bostaden (totalt 70 % av dessa som uppgett som orsak), medan bland de som inte tycker att det ska gå utan skäl uppges svarsalternativen att det känns otryggt att inte veta vilka som bor och rör sig i huset (80%) och för att det kommer leda till minskat engagemang för fastigheten/föreningen (69%) i högst grad.

      Fler än 9 av 10 bostadsrättsägare uppger att det är viktigt att styrelsen vet vilka som hyr ut sina bostäder och vem/vilka som hyr (94%).

      Det är hälften av bostadsrättsägarna som uppger att det är viktigt att styrelsen vet vilka som har och är inneboende (50%), 3 av 10 tycker inte att det är viktigt för styrelsen att känna till (29%) medan var femte bostadsrättsägare inte kan ta ställning i frågan (20%).

      Bland de som sitter eller har suttit med i bostadsrättsföreningens styrelse är det totalt 45% som uppger att de upplevt problem vid något tillfälle under sin tid i styrelsen, varav var tredje (32%) uppger att de upplevda problemen vid andrahandsuthyrning skedde inom de senaste 3 åren.

      HSB är en medlemsägd, kooperativ organisation som arbetar med bosparande, byggande och förvaltning. HSB vill skapa en trygg boendemiljö där alla kan träffas och trivas.

      HSB är Sveriges största bostadskooperation med:

      • ca 677 000 medlemmar
      • ca 4 100 bostadsrättsföreningar
      • ca 35 000 förtroendevalda
      • 24 regionala HSB-föreningar

      HSB ägs och drivs av medlemmarna enligt principen en medlem – en röst.

      Taggar

      bostadsfrågor
      bostadsrätt
      HSB
      andrahandsuthyrning
      Bostadspolitik