Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Frågor & svar

Välkommen till vår sida för Vanliga Frågor och Svar! Här har vi samlat de mest ställda frågorna för att hjälpa dig snabbt och enkelt hitta svaren du söker.


Om du inte hittar det du söker, är du alltid välkommen att kontakta oss.

Hur loggar jag in i Mitt HSB?

Alla medlemmar och boende har automatiskt ett användarkonto i Mitt HSB. Du loggar in med Mobilt BankID eller användarnamn och lösenord via ”Logga in”-knappen uppe till höger.

När du registrerar dig som medlem via vår hemsida kan det dröja upp till en arbetsdag innan du har möjlighet att logga in på Mitt HSB.

 

Hur många bosparpoäng har jag?

Du kan se hur många bosparpoäng du har på Mitt HSB. Klicka på fliken Bospar och välj Mitt bosparande efter att du loggat in.

  • Som bosparare har du automatiskt ett inloggningskonto på Mitt HSB. Du loggar in med mobilt bankID eller personnummer och lösenord via ”logga-in”-knappen uppe till höger.  
  • Tänk på att poängen syns först nästkommande månad (om du exempelvis sätter in pengar i april, syns poängen i början på maj).
  • Om du däremot vill följa ditt sparande loggar du in hos Danske Bank.

Hur många bosparpoäng behövs för att få en lägenhet?

Det går inte att säga på förhand. Det beror på vem som söker samma lediga hyreslägenhet som du. 

  • Vi fördelar först lediga lägenheter till bosparande HSB-medlemmar. Den person med högst bosparpoäng som söker samma lägenhet som du får erbjudande om lägenheten. Tackar personen nej, får den med näst högst poäng erbjudande, och så vidare.
  • Populära lägenheter i centrala Malmö kräver oftast högre bosparpoäng.
    Nyproducerade lägenheter med högre hyra eller lägenheter utanför centrum har ofta färre sökande och kräver därför lägre bosparpoäng.
  • Du kan se statistik över hur många bosparpoäng de som fått lägenhet hade i genomsnitt på de objekt som ligger ute som lediga.
  • Här kan du söka lediga hyreslägenheter.

 

När får jag kontrolluppgifterna?

Året efter det att försäljning av bostadsrätt ägt rum ska försäljningen deklareras till Skatteverket och det är bostadsrättsföreningen som är skyldig att lämna kontrolluppgiften.

Kontrolluppgiften skickas den 31 januari året efter försäljningen. Om brf:en har sin ekonomiska förvaltning hos oss är det vi, på uppdrag av styrelsen, som sköter detta. Samtidigt postar vi en kopia på kontrolluppgiften till dig. Kom ihåg att göra en adressändring hos Skatteverket, då vi skickar den till din folkbokföringsadress eller till Kivra, om du har det. 

 

Jag har inte fått mina hyres-/avgiftsavier, hur gör jag?

Är du nyinflyttad så får du hyres-/avgiftsavier efter tillträdesdagen. Aviseringen sker i första hand digitalt. Finns inte namnet uppsatt på lägenheten eller postfacket vänligen sätt upp en tillfällig lappKontrollera också att din adressändring har gått igenom och att det är din nya adress som är registrerad. Du hittar alltid dina avier på Mitt HSB under fliken ”Min bostad”.  

Hur gör jag för att få autogiro och när kommer dragningen att starta?

Med autogiro behöver du aldrig vara rädd att glömma betala hyran. Pengarna dras automatiskt på förfallodagen från ditt konto. Allt du behöver hålla koll på är att du har pengar på kontot. 

  1. Logga in på din internetbank.
  2. Gå till fliken för autogiro.
  3. Sök på "HSB Mellersta Götaland ekonomisk förening"

 

Bor du i bostadsrätt – Se information längst ned på din avi under "Meddelande" om hur du går tillväga.

Bankgironummer:
Borås 5031-3964
Falkenberg 5031-6330
Halmstad 5031-9607
Höglandet 5264-1990
Jönköping 5264-1966
Kinna 546-1579
Varberg 5031-9672
Värnamo 5837-8555

Blekinge, Kalmar och Kronobergs län: 253-3834


Bor du i hyreslägenhet – Anmäl via din internetbank. Välj den betalningsmottagare och bg som står på din avi. Mottagare ser du på din avi i fältet som är markerat på bilden nedan.

Hyresavi webb.jpg

För att vi ska kunna identifiera dig skriver du ditt personnummer som betalarnummer.

 

  • Ditt autogiro startar när vi har fått ett godkännande från din bank.  
  • Tänk på att autogirot börjar att gälla först efter nästa månadsavisering.
  • Du kan på egen hand se när autogirot har blivit godkänt och aktiverat hos oss i din internetbank.
  • Går betalningen inte igenom första gången kommer en till dragning att göras dagen efter.
  • Kontakta din bank om du har problem att anmäla autogiro.
  • Tjänsten är kostnadsfri. 

Jag har köpt bostad i en HSB-förening, vad behöver jag göra nu?

Du behöver i ett första steg registrera medlemskap på hsb.se/medlem, steg två är att styrelsen i bostadsrättsföreningen kommer få underlag från överlåtelseprocessen för att kunna godkänna ditt medlemskap i föreningen. För föreningsspecifika frågor så som TV-utbud och internet med mera behöver du kontakta styrelsen eller eventuell förvaltare/vicevärd. Om föreningen du har köpt bostadsrätt i har en hemsida brukar du kunna hitta mer information där, alternativt i bostadsrättsföreningens senaste årsredovisning.

 

När ska jag göra en felanmälan?

En felanmälan gör du när du behöver komma i kontakt med en fastighetsskötare, det kan till exempel vara när något i din lägenhet är trasigt och behöver lagas eller om du behöver hjälp med att exempelvis byta en blandare. En felanmälan kan även göras för allmänna utrymmen i fastigheten, till exempel i tvättstugan.

Om du bor i en bostadsrätt kan hjälp från fastighetsskötaren medföra en kostnad. För felanmälningar i en lägenhet är det innehavaren av lägenheten som behöver göra felanmälan. 

Hur går det med min felanmälan?

Vi kommer att hantera din felanmälan inom ett par arbetsdagar. Inkomna ärenden hanteras i tur och ordning.  Tänk på att inte felanmäla samma ärende flera gånger.

Vad är ”överlåtelseavgift” och varför ska jag betala det?

Det är en administrativ kostnad som din förening kan och oftast beslutar att ta ut enligt HSB:s normalstadgar. Inom HSB Mellersta Götaland är det vanligast att köparen debiteras avgiften.

 

Jag är inte nöjd med min styrelse, vad ska jag göra?

I en bostadsrättsförening är det viktigt att du som medlem i föreningen är med och bidrar till den demokratiska processen genom att delta på din bostadsrättsförenings årliga stämma där du har möjlighet att göra din röst hörd och även få igenom förändringar genom att exempelvis lämna in motioner.

Styrelsen väljs av medlemmarna på föreningsstämman med utgångspunkt från valberedningens förslag.

Är man inte nöjd med styrelsens arbete eller inte har förtroende för denna är det fritt fram att kontakta valberedningen och anmäla sitt intresse.

Medlem och Marknad på HSB Mellersta Götaland svarar på medlemsfrågor och hjälper också gärna till med rådgivning.

Som medlem i HSB Mellersta Götaland ingår generell kostnadsfri juridisk medlemsrådgivning via HSB Riksförbund. Telefonnumret till medlemsrådgivningen är 0771-472 472 och du får då prata med en jurist. Ett annat tips är att läsa på bloggportalen som du hittar här.