I projektet Data Privacy and management of sensor data in our homes and surroundings undersöks hur den växande mängden data som samlas in och lagras av olika aktörer påverkar människors personliga integritet. En utmaning som förstärks av utvecklingen inom AI som gör att allt större mängder information kan sammanställas och analyseras.
- Det vi ser är en explosion av tillgänglig data och kunskapen och medvetenheten om de utmaningar som det innebär behöver öka, säger Niklas Johansson, Strategic Director for AI Initiative på Tietoevry Create, som leder projektet.
Data från till exempel smarta produkter i hemmet kan ofta användas på positiva sätt, till exempel genom att en tillverkare kan följa sin produkt och se hur den används för att förbättra eller reparera den. Här finns vinster i kvalitet, komfort och hållbarhet. Men det finns också utmaningar vad gäller integritet, privatliv, trygghet och säkerhet.
- Om exempelvis information om när du brukar låsa dörren hemma på dagarna kommer i fel händer kan det öka risken för inbrott, säger Niklas Johansson.
I projektet kommer befintlig lagstiftning att inventeras – inte minst eventuella oklara förhållanden mellan nationella och internationella lagar. Det ska också undersöka skillnader mellan att följa juridiska regler och etiska krav, samt diskutera frågor om ägarskap till data.
- Det ligger ett stort ansvar på tillverkare av produkter som samlar in data att förstå områdets utmaningar och komplexitet, men självklart behöver också användarna bli mer medvetna. Vad går vi till exempel med på då vi installerar en produkt? I dag innebär ofta default-läget att vi godkänner en generös datainsamling, säger Niklas Johansson.
När vi rör oss i offentliga miljöer lämnar vi tydliga spår efter oss genom vår telefon, men också i hemmen ökar vår spårbarhet genom sensorer, passersystem, kameror och hushållsprodukter.
- Det är en växande utmaning för fastighetsägare, bostadsrättsföreningar och de boende och vi behöver utveckla policys och metoder för hur frågan ska hanteras, säger Niklas Johansson.
Han betonar samtidigt att utvecklingen inte endast är ett hot, utan också en möjlighet. För en producent kan det vara en marknadsfördel att ta utmaningen på allvar, vara transparent mot sina kunder och skapa ökad tillit.
- Men vi ska också komma ihåg att data är en resurs, så genom att förstå värdet i den data man producerar en vanlig vardag kan konsumenten skaffa sig makt. Antingen genom att inte släppa ifrån sig informationen alls eller kräva att få ersättning för den.