Innovation och forskning för hållbar vattenanvändning

23 maj 2025 Få saker är viktigare än vatten. I HSB Living Lab har många forskningsprojekt och studier handlat om just vatten. Just nu sammanställer Chalmersforskaren Jesper Knutsson resultat och lärdomar från de 30-tal vattenprojekt som genomförts i huset sedan starten.
– Det är många innovativa koncept, lösningar och produkter som passerat genom HSB Living Lab under de här åren och många aktörer är också kommersiellt framgångsrika i dag.

Under de nästan tio år som HSB Living Lab funnits har det genomförts ett stort antal vattenrelaterade projekt, med syftet att på ett eller annat sätt använda resursen vatten på ett mer ansvarsfullt och hållbart sätt. Det har handlat både om att minska vattenanvändningen och att öka återanvändningen av till exempel gråvatten.

Jesper Knutsson forskar vid avdelningen för Vatten miljö teknik på Chalmers och har varit en del av HSB Living Lab ända sedan forskningsarenan var på idéstadiet. När han nu summerar den forskning som bedrivits inom området vatten kan han konstatera att många av de beslut som togs då har gynnat forskningen.

– Det är ju framför allt att vi valde installera så många sensorer och mätare, det har verkligen varit till nytta. Vi lyckades dessutom hitta en leverantör som kunde göra detta till ett bra pris, säger Jesper Knutsson.

Många lärdommar inom området
Så här tio år senare har många lärdomar dragits. Det är också en av tankarna med rapporten – att dokumentera vad som gjorts bra och vad som kan göras ännu bättre i framtiden. Några saker går redan nu att konstatera.

– Om man tittar övergripande vet vi att många säger är att det har varit enkelt, låg tröskeln att komma i gång och att man har kunnat testat, demonstrerat och nätverkat hos oss. Precis det som var målet när vi startade HSB Living Lab.

Sedan starten har ett 30-tal vattenrelaterade projekten genomförts och några av dessa har fått extra mycket uppmärksamhet.

– Det var sommaren 2018 som var väldigt torr. Då var jag själv med i ett projekt där vi testade att återanvända gråvatten i duschar och badrum. Det plockades upp väldigt bra i medierna.

Gråvatten är det vatten som normalt rinner ut från duschar, tvätt eller disk. Här visade man att det gick utmärkt att duscha flera gånger i samma vatten. Vattnet passerade ett lokalt reningssystem i huset, som avlägsnade föroreningar och gjorde vattnet möjligt att användas på nytt i duschen. Just den användningen har inte tagits vidare av marknaden ännu. Men däremot har det börjat dyka upp tillämpningar där gråvatten används för toaspolning.

Genomgående har vattenforskningen i huset ofta rört sig nära tillämpningar ute i verkligheten. Det har varit en bra plats företag att testa sina produkter före lansering och en chans att knyta kontakter med såväl bransch som framtida köpare eller investerare.

Samarbete med stora aktörer
Ett exempel på ett större projekt är Drop-It där ett flertal lösningar testats för att minska vattenanvändandet. Det har varit en blandning tekniska lösningar som snålspolande kranar och informationsinsatser. Här har RISE och IKEA varit samarbetspartners.

– Kännedomen om vatten och vattenforskning är större i dag. Samtidigt är det ju generellt i samhället fortfarande så att man tar vattnet alldeles för mycket för givet och inte funderar så mycket på vad det faktiskt kostar. Så det som gjorts i huset kommer vara värdefullt framöver.

Världsbanken räknar med att ungefär två tredjedelar av världens befolkning lever i vattenbristområden. Jesper Knutsson konstaterar att synen på vatten som resurs har förändrats och utvecklats under de senaste tio åren, liksom tekniken och kunskapen.

– I södra Europa är det självklart att se vattenbrist som en reell fara, men även i Sverige har långa torrperioder som exempelvis sommaren 2018 gjort att vi blivit mer medvetna om problemet, säger Jesper Knutsson avslutningsvis. 

Läs mer om vattenprojekten i HSB Living Lab här!