Sedan starten 2016 har HSB Living Lab varit en plattform där boende, forskning och innovation möts – i en verklig miljö. I HSB Living Lab bor människor permanent samtidigt som hela byggnaden är ett laboratorium. Experimenthuset och forskningsarenan har de senaste tio åren varit placerad i Göteborg. Här har över 200 forsknings- och innovationsprojekt kring hållbart boende genomförts och det har varit en viktig arena för nytänkande kring samverkan och engagemang.
– Resultaten har överträffat våra förväntningar och fler än 250 projekt har godkänts sedan starten. Med en stark samverkan mellan aktörer har vi skapat resultat som gör skillnad i människors vardag, säger tidigare vd:n Lars Göran Andersson på HSB Göteborg, som var en av initiativtagarna till HSB Living Lab när det startade för 10 år sedan.
HSB Living Lab lever vidare i nytt format
Det är nu klart att HSB Living Lab som arena kommer leva vidare, men i en delvis ändrad skepnad. Det nya HSB Living Lab 2.0 kommer att placeras i Brunnshög, en innovativ stadsdel som just nu växer fram i Lunds kommun. Fokus kommer fortsatt vara på att utveckla det hållbara boendet och kärnan i verksamheten kommer även fortsatt vara samverkan. Det är genom samarbeten mellan akademi, näringsliv och offentlig sektor som innovation har kunnat utvecklas och testats för att sedan skalas upp. Testbädden har fungerat som en riskfri miljö där nya idéer får chansen att växa till verkliga lösningar.
– Testbäddar är avgörande för att förverkliga innovation inom samhällsbyggnadssektorn. Framtidens hållbara boende löser vi bara genom att jobba i bred samverkan med ett systemperspektiv, och det kommer vi fortsätta med säger Emma Sarin, projektchef för HSB Living Lab.
HSB Living Lab i Göteborg fortsätter tills vidare
Parallellt med planeringen av det nya HSB Living Lab i Lund fortsätter verksamheten i HSB Living Lab i Göteborg med full styrka i åtminstone ett år till. Projektets 12 samarbetspartners kommer fortsätta verka för att ta in nya projekt och dra nytta av resultaten från den stora projektportföljen som byggts upp sedan starten.
– Vi har en bred samsyn kring att dra maximal nytta av HSB Living Lab som arena under den sista delen av perioden. Vi sitter på otroligt mycket lärdomar och insikter som vi alla drivs av att omsätta till verklig nytta, säger Emma Sarin.
Själva byggnaden HSB Living Lab är byggd för att kunna flyttas. Exakt när det kommer att ske och var byggnaden då ska stå är ännu inte klart. Det som är klart däremot är att flytten kommer bli ett projekt som man i partnergruppen ser mycket fram emot att följa.
Brunnshög – en naturlig hemvist för framtidens boende
Att HSB Living Lab placeras i Brunnshög är ingen slump. Här växer just nu en ny stadsdel fram i nära samverkan med världsledande forskningsanläggningar, innovativa företag och med ambitiösa hållbarhetsmål. Det är en miljö där framtidens lösningar kan testas i praktiken – och i stor skala.
– Vi är otroligt glada över att vi på HSB fått detta viktiga beslut om marktilldelning i Brunnshög. Vi är redo att ta HSB Living Lab in i nästa fas och det här är en viktig pusselbit. Nu ser vi fram emot att växla upp och jobba mot ett hållbart boende och samhälle tillsammans med aktörer både inom och utanför samhällsbyggnadssektorn, säger Ann Irebo, vd HSB Skåne.
Arkitektur för kreativa samarbeten, ambition och möjligheter
Efter en utvärdering av olika arkitektbyråer står det nu klart att White Arkitekter vinner arkitektuppdraget för det nya HSB Living Lab.
– Det är väldigt hedrande att HSB har valt oss som samarbetspartner för det här unika projektet. Innovation och hållbarhet är vår drivkraft och kärnan i vår verksamhet. Med vår breda kompetens och nära kontakt med forskningsvärlden kan vi bidra med den spets som behövs för att projektet ska kunna nå sin fulla potential, säger Martin Sundberg, kontorschef på White Arkitekter i Malmö.
Det vinnande förslaget är en vision om en byggnad som fungerar som en öppen arena för kreativa samarbeten och bidrar till att skapa den bästa tänkbara levnadsmiljön – för människa, natur och miljö. Här blandas bostäder och levande labb-verksamhet med publika delar som är öppna för allmänheten. Ett genomgående tema är så kallad ”Biophilic design”, ett formspråk som kretsar kring naturkontakt där gård och hus utformats för att skapa social sammanhållning och stärka den lokala ekologin genom till exempel boplatser för fåglar och insekter.
Förslaget är inte en färdig lösning utan kommer nu att utvecklas vidare tillsammans med projektets intressenter. Bakom projektet står HSB och planen är att projektet ska vara klart för inflyttning under 2028.
Framåt – tillsammans
Det nya HSB Living Lab som ska uppföras i Lund planeras vara inflyttningsklart under 2028. Det nya huset kommer – liksom det första – att vara en öppen arena för forskning och utveckling kring hur vi bygger, förvaltar och bor hållbart. HSB Living Lab kommer fortsatt att drivas som en öppen, tvärdisciplinär och verklighetsnära testbädd. Tillsammans med forskare, innovatörer, företag och samhällsaktörer bjuder vi in till att utveckla framtidens lösningar – i en verklig boendemiljö.
Nu söker vi också efter nya strategiska partners som vill vara med och forma nästa generations hållbara boende. Välkommen att bli en del av HSB Living Lab 2.0 – där framtidens boende tar form, redan idag.
Kontaka Emma Sarin, projketchef HSB Living Lab om du vill veta mer.